În clasificarea științifică, oamenii sunt cunoscuți sub denumirea de Homo sapiens („omul înțelept”), nume atribuit de Carl Linnaeus în Systema Naturae. Specia noastră face parte dintr-un grup mai larg de hominini, care include specii dispărute precum H. habilis, H. erectus, H. heidelbergensis, H. neanderthalensis și H. naledi. Întrebarea fundamentală este: când a apărut Homo sapiens?
Când a apărut Homo sapiens? Până de curând, oamenii de știință considerau că H. sapiens a apărut acum aproximativ 200.000 de ani în Africa de Est, o idee bazată pe descoperirea rămășițelor din Valea Omo, Etiopia. În 1967, două cranii (Omo 1 și Omo 2) au fost inițial datate la 130.000 de ani, dar, prin metode mai precise aplicate în 2005, datarea lor a fost revizuită la aproximativ 195.000 de ani.
În 2017, o echipă condusă de Jean-Jacques Hublin de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă (Germania) a făcut o descoperire revoluționară la Jebel Irhoud, Maroc. Aici au fost găsite fragmente craniene și o mandibulă completă, foarte asemănătoare cu cele ale oamenilor moderni, datate la aproximativ 315.000 de ani, cu peste 100.000 de ani mai vechi decât fosilele din Etiopia.
Această descoperire a pus sub semnul întrebării ipoteza conform căreia H. sapiens a evoluat exclusiv în Africa de Est. Deși este posibil ca specia noastră să fi apărut inițial acolo și apoi să se fi răspândit în nordul Africii, descoperirea de la Jebel Irhoud sugerează că H. sapiens ar fi putut evolua în mai multe regiuni ale Africii simultan, notează Britannica.
Pentru a confirma ipoteza originii multiple sau pentru a susține în continuare teoria tradițională a „leagănului umanității” din Africa de Est, paleontologii trebuie să descopere fosile și mai vechi. Până atunci, originea noastră rămâne un mister parțial nerezolvat, iar cercetările viitoare ar putea rescrie din nou povestea evoluției Homo sapiens.
Fosilele unei „șopârle teribile” rescriu istoria globală a dinozaurilor
Tatuaje uluitoare au fost descoperite pe mumii peruviane de acum 1.200 de ani
Ce au găsit arheologii într-un puț roman vechi de 2.000 de ani?