Primele pisici domestice au ajuns în China în urmă cu aproximativ 1.400 de ani, cel mai probabil prin celebrul Drum al Mătăsii, potrivit unui studiu ADN realizat pe rămășițe feline antice.
Această nouă cercetare, descrisă ca un studiu revoluționar, sugerează că pisicile domestice au ajuns în Asia de Est cu câteva sute de ani mai târziu decât se credea anterior. Mai mult, ele au devenit imediat animale de companie de lux în rândul elitei chineze.
„Inițial, pisicile erau considerate animale de companie exotice și prețioase,” a declarat co-autoarea studiului, Shu-Jin Luo, cercetătoare la Laboratorul de Diversitate Genomică și Evoluție de la Universitatea Peking, pentru Live Science.
„Comportamentul lor misterios – oscilația dintre distanță și afecțiune – le conferea un aer enigmatic.”
Pisicile domestice moderne (Felis catus) descind din pisicile sălbatice africane (Felis silvestris lybica). Conform cercetărilor anterioare, aceste feline au început să trăiască alături de oameni în Orientul Mijlociu acum aproximativ 10.000 de ani. Ulterior, s-au răspândit în Europa acum circa 3.000 de ani.
Potrivit noului studiu, în jurul anului 600 d.Hr., comercianții și diplomații au început să transporte pisici domestice în lădițe și colivii din Mediterana de Est prin Asia Centrală. Acești negustori și oficiali aduceau un număr mic de pisici în China, oferindu-le drept tribut membrilor elitei chineze.
Cu mult înainte ca pisicile domestice să ajungă în China, oamenii care trăiau în comunități rurale coabitau deja cu pisici-leopard (Prionailurus bengalensis). Cercetătorii au descoperit oase de pisici-leopard vechi de 5.400 de ani într-un sat antic din provincia Shaanxi, ceea ce sugerează că oamenii și felinele coexistau.
Însă această relație nu echivala cu domesticirea pisicilor, argumentează autorii studiului. Mai mult, ipoteza conform căreia pisicile ar fi fost domesticite în China în timpul dinastiei Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.) nu este susținută de dovezi arheologice, deoarece nu s-au găsit rămășițe de pisici domestice din acea perioadă.
Prin urmare, momentul și modul în care pisicile domestice au ajuns în China necesită o reevaluare completă, spun cercetătorii.
Pentru a investiga aceste întrebări, echipa condusă de Luo a analizat 22 de rămășițe feline provenite de la 14 situri arheologice din China, acoperind o perioadă de aproximativ 5.000 de ani.
Cercetătorii au secvențiat ADN-ul nuclear și mitocondrial din oase pentru a determina specia fiecărei pisici și au comparat rezultatele cu date genetice anterioare din 63 de genomuri nucleare și 108 genomuri mitocondriale ale pisicilor domestice din întreaga lume.
„Acesta este, de departe, cel mai mare și mai cuprinzător studiu despre micile feline care au trăit în apropierea oamenilor din China,” a spus Luo. „Reunirea acestor mostre arheologice a fost o sarcină extrem de dificilă.”
Analiza ADN a arătat că 14 dintre cele 22 de rămășițe feline proveneau de la pisici domestice.
Cea mai veche dintre ele, descoperită în Tongwan, Shaanxi, a fost datată cu radiocarbon în jurul anului 730 d.Hr. Acest lucru confirmă că pisicile domestice au ajuns în China mult după sfârșitul dinastiei Han.
Toate cele 14 pisici domestice din eșantion aveau o semnătură genetică rară în ADN-ul mitocondrial, numită clada IV-B. Această semnătură nu este frecventă în rândul pisicilor din Europa și Asia de Vest, dar cercetătorii au găsit o potrivire genetică aproape identică cu o pisică descoperită în Djankent, Kazahstan, datată între 775 și 940 d.Hr.
Pisica din Djankent este cea mai veche pisică domestică cunoscută de pe Drumul Mătăsii, sugerând că negustorii au adus primele pisici în China în perioada de vârf a acestui traseu comercial (500-800 d.Hr.).
Conform cercetătorilor, pisicile oferite drept daruri elitei chineze erau cel mai probabil pisici complet albe sau pisici tigrate cu pete albe.
ADN-ul pisicii din Tongwan sugerează că aceasta era un mascul sănătos, cu coadă lungă și blană scurtă, fie complet albă, fie parțial albă.
Interesant este că proporția de pisici albe în China și Asia de Est este mai mare decât în alte părți ale lumii, posibil datorită acestui tipar genetic moștenit.
Popularitatea pisicilor a crescut rapid după introducerea lor în China, iar ele au fost integrate în tradițiile și credințele populare chinezești, scrie LiveScience.
„Oamenii din China antică realizau chiar ritualuri religioase speciale atunci când aduceau o pisică în casă, considerând-o mai mult decât un simplu animal de companie – un oaspete de onoare,” a explicat Luo.
500 de pisici maneki-neko, furate din cel mai nou restaurant al lui Gordon Ramsay
Țara în care oamenilor li s-ar putea interzice să mai dețină pisici
Cum știi dacă pisica ta este relaxată și fericită? Se mai numește „zâmbetul pisicii”