Home » Istorie » De ce sute de oameni au jurat că au văzut o navă misterioasă lângă Titanic? O enigmă de un secol

De ce sute de oameni au jurat că au văzut o navă misterioasă lângă Titanic? O enigmă de un secol

De ce sute de oameni au jurat că au văzut o navă misterioasă lângă Titanic? O enigmă de un secol
Epava Titanicului. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.04.2025

În noaptea de 14-15 aprilie 1912, RMS Titanic s-a scufundat în apele înghețate ale Atlanticului de Nord, împreună cu peste 1.500 de suflete nevinovate. Însă, în afara aisbergului notoriu de care s-a izbit Titanicul, și pe care observatorii navei nu au reușit să-l vadă la timp, un alt mister persistă: un vas fantomă, văzut de zeci de supraviețuitori și membri ai echipajului, dar care nu a intervenit niciodată pentru salvarea celor care se luptau să trăiască.

Martorii au descris o navă necunoscută, cu lumini stinse, la 10-15 km distanță de Titanic, care nu a răspuns la semnalele de urgență. A fost aceasta SS Californian, nava ulterior acuzată de neglijență criminală, sau a fost altceva?

O teorie revoluționară, susținută de cercetătorii de la Universitatea Sheffield, sugerează că superrefracția – un fenomen optic rar – ar fi putut distorsiona percepția distanțelor, făcând o navă îndepărtată să pară mult mai aproape decât era în realitate.

Superrefracția este un fenomen atmosferic care apare atunci când stratificarea temperaturilor și a umidității în aer creează o curbură anormală a luminii. În condiții normale, lumina se refractă ușor pe măsură ce trece prin straturi de aer cu densități diferite – ex.: mirajele din deșert. Dar În condiții extreme, cum au fost cele din noaptea de 14-15 aprilie 1912, în Atlanticul de Nord – cu aerul glaciar stratificat peste apă mai caldă – lumina se refracta anormal, creând iluzii optice care i-au înșelat pe oameni (de exemplu, navele sau orizontul par ridicate sau mai aproape decât sunt în realitate).

Cercetătorii britanici care au analizat condițiile meteorologice din acea noapte au concluzionat că nava văzută ar fi putut fi la 30-50 km distanță, dar superrefracția a făcut-o să pară la doar 10-15 km. Luminile navei puteau fi distorsionate – unele dispărând, altele părând mai strălucitoare. Californian (sau altă navă) poate nu a fost atât de aproape pe cât s-a crezut – explicând de ce nu a reacționat la semnale.

În cazul în care se afla în apropiere, de ce nava nu a răspuns la semnale? Este o întrebare care a persistat mult timp. Dacă nava era dincolo de orizontul real, echipajul ei nu putea vedea rachetele Titanicului, iar semnalele Morse transmise cu lampa puteau fi absorbite sau refractate în altă direcție.

Teoria superrefracției nu doar că explică de ce nava nu a salvat Titanicul, dar arată și cum condițiile naturale pot distorsiona realitatea.

Fie că a fost o eroare umană (Californian) sau o iluzie optică, cert este că sute de vieți s-au pierdut și din pricina unui fenomen care a făcut o navă salvatoare să pară atât de aproape… și totuși imposibil de ajuns.

Printre supraviețuitorii infernului de pe Titanic care au declarat că au văzut luminile unei nave la orizont s-au aflat Charles Lightoller (membru al echipajului) – care a susținut că a observat, așa cum am menționat mai sus, o navă la aproximativ 10-12 mile distanță. George Rowe (tot unul dintre membrii echipajului), care a declarat că a văzut lumini strălucitoare, dar nava nu a răspuns la semnalele de urgență. Și pasagerul Lawrence Beesley, care a descris o navă mică, probabil un vapor, care părea să se apropie, dar apoi a dispărut.

Așadar, nava nu a răspuns la rachetele de urgență trase de Titanic, nici la semnalele Morse cu lampa. Dacă acea navă era SS Californian – un vas comercial care se afla în zonă în noaptea respectivă – de ce a stat nemișcată în fața tragediei? Căpitanul Stanley Lord a susținut că nava lui era blocată în gheață și că echipajul nu a văzut Titanicul. Radio operatorul Cyril Evans a închis emițătorul cu o oră înainte de coliziune, astfel că nu a primit niciun SOS, iar echipajul Californian a observat rachete trase de Titanic, dar le-a interpretat greșit ca semnale de divertisment.

În 1912, ancheta britanică a condamnat căpitanul Lord pentru neglijență, acuzându-l că nu a acționat pentru a salva vieți. Dar istoricii au dezbătut decizia: a fost Californian cu adevărat atât de aproape?

Printre celelalte teorii care s-au creat în jurul acestei povești au fost și acelea referitoare la faptul că poate nava misterioasă a fost de fapt un vas de pescuit – unele raporte vorbesc despre o barcă mică, posibil un pescar ilegal care a evitat contactul. O navă fantomă – superstiții maritime sugerează apariții inexplicabile în zona unde s-au pierdut multe corăbii. Sau o a treia navă comercială – unele documente indică prezența altor vase în zonă, dar identitatea lor rămâne necunoscută.

Peste 110 ani de la tragedie. Întrebarea rămâne: ce au văzut cu adevărat oamenii în noaptea scufundării Titanicului?

Fie că a fost SS Californian, o iluzie optică sau altceva, misterul navei fantomă arată cum percepția, condițiile meteorologice și erorile umane pot schimba cursul istoriei.

Oricare ar fi explicația, una este certă: nava care ar fi putut salva sute de vieți a rămas doar o umbră a orizontului.

Surse:

https://www.historyisnowmagazine.com/blog/2024/8/14/what-was-the-unseen-ship-near-the-titanics-tragic-end

https://www.titanicbelfast.com/explore/ss-nomadic/

https://woub.org/2025/01/02/mystery-ship-turned-away-from-titanic-in-darkest-hour-secrets-of-the-dead-abandoning-the-titanic-nov-4-at-10-pm/

https://owlcation.com/humanities/The-SS-Californian-The-Ship-That-Ignored-Titanics-Distress-Calls

https://www.britannica.com/biography/Charles-Lightoller

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ziua în care Titanicul a intrat în istorie plecând spre eternitate

Ultimele ore ale Titanicului, dezvăluite printr-o nouă scanare digitală a epavei

Victimă de pe Titanic, John Jacob Astor IV a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am zis, dacă ea merge, merg și eu”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase