Definiția bogăției s-a schimbat, la fel și numărul miliardarilor. Dar cine a fost primul miliardar din lume?
În ultimele decenii, percepția asupra bogăției s-a modificat semnificativ, iar numărul miliardarilor a atins un nivel fără precedent. Potrivit Forbes, „în prezent există mai mulți miliardari ca niciodată: 2.781 în total, cu 141 mai mulți decât anul trecut și cu 26 mai mulți decât recordul stabilit în 2021”.
Statele Unite conduc topul cu 813 miliardari, a căror avere combinată este estimată la 5,7 trilioane de dolari. China ocupă locul al doilea, cu 473 de miliardari (incluzând Hong Kong), iar India se află pe locul trei, cu 200 de miliardari.
Astăzi vorbim des despre giganții din tehnologie, precum Elon Musk, Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg, însă puțini știu că primul miliardar din lume a apărut încă din 1916, acum mai bine de un secol.
Este vorba despre John Davison Rockefeller Sr. (8 iulie 1839 – 23 mai 1937), magnat american și fondatorul imperiului petrolier Standard Oil Company. Potrivit Library of Congress Blogs, „succesul companiei Standard Oil l-a transformat pe John D. Rockefeller în primul miliardar din lume și într-un filantrop celebru. De-a lungul vieții și după moartea sa, a avut atât admiratori, cât și critici. Wall Street i-a idolatrizat talentul de a face bani, jurnaliștii de investigație i-au scos la lumină practicile de afaceri imorale, iar donațiile sale au creat o moștenire de generozitate”.
Născut în Richford, statul New York, fiu al lui William Avery Rockefeller și Eliza Davison, familia sa s-a mutat ulterior în Cleveland, Ohio. A abandonat liceul Central High School din Cleveland și și-a început cariera ca asistent contabil, câștigând doar 50 de cenți pe zi. În 1859, a împrumutat bani de la tatăl său și a deschis o mică afacere de brokeraj în mărfuri.
În aceeași perioadă, datorită unor inovații în foraj, în Pennsylvania și Ohio s-au descoperit mari rezerve subterane de petrol. Rockefeller a identificat oportunitatea și, împreună cu frații săi, a fondat Standard Oil Company of Ohio, concentrându-se pe rafinarea petrolului și devenind faimos pentru eficiența costurilor și reducerea risipei, principii care au definit stilul său de afaceri, notează Times Now News.
Cu toate că avea o avere imensă, Rockefeller a dus o viață simplă și a evitat ostentația. A fondat Universitatea din Chicago, donând 80 de milioane de dolari (echivalentul a aproape 2 miliarde în prezent).
Potrivit Forbes, „la moartea sa, în 1937, averea lui Rockefeller reprezenta 1,5% din întreaga economie americană”. Pentru a controla astăzi un procentaj similar, este necesară o avere de aproximativ 340 de miliarde de dolari, cam cât deține Elon Musk, care este la data redactării acestui articol (14 aprilie 2025) cel mai bogat om din lume.
Ziua în care premierul Winston Churchill a anunţat că Marea Britanie a dezvoltat bomba atomică
Ziua în care Lady D şi Prinţul Charles şi-au făcut publică logodna
Cum a schimbat înscăunarea regelui Ferdinand jocurile politice din România