Home » Lumea digitală » Microsoft renunță la CCleaner

Microsoft renunță la CCleaner

Microsoft renunță la CCleaner
Microsoft Defender a început să considere Avast CCleaner drept PUA, aplicație nedorită.
Publicat: 10.08.2020

Microsoft Defender a început să considere Avast CCleaner drept aplicație nedorită.

În ultimii 16 ani, utilizatorii de Windows au folosit diferitele versiuni de CCleaner pentru a-și ține în siguranță sistemele și pentru a elimina fișierele periculoase sau inutile. Această conviețuire pare a se afla la final acum și asta deoarece cei care folosesc aceste programe au început să primească notificări despre versiunile gratis.

Utilizatorii acuză faptul că Microsoft Defender, care până în luna mai a fost Windows Defender, a început să eticheteze Avast CCleaner drept PUA, aplicație potențial nedorită, notează Techxplore.

O listă de probleme

Microsoft argumentează că astfel de programe pot cauza o serie de probleme. Iar în cazul Avast CCleaner, problemele par a fi cauzate de aplicațiile pe care încearcă să le ofere la pachet utilizatorilor.

„În timp ce aplicațiile grupate în sine sunt legitime, pachetul de software, în special produsele de la alți furnizori, acestea pot duce la o activitate software neașteptată care poate afecta negativ experiențele utilizatorilor”, explică notificarea de la Microsoft Defender. Astfel, pentru a-și proteja utilizatorii, sistemul marchează aplicațiile care au un comportament suspect drept nedorite.

Versiunea gratis a CCleaner vine la pachet cu browserul Google Chrome, bara de unelte Google, Avast Free Antivirus și AVG Antivirus Free.

Microsoft precizează faptul că deși unii utilizatori pot împiedica instalarea automată a pachetelor de programe, există și unii utilizatori care vor face asta indiferent de recomandările oficiale. Compania subliniază că obiecteaza împotriva programelor care sunt vândute sub promisiuni false.

O istorie complicată

CCleaner era oferit inițial de către compania Piriform sub numele de Crap Cleaner și primea o mulțime de recenzii pozitive din partea gamerilor, utilizatorilor obișnuiți, dar și a experților. Cu toate acestea, bunul renume al aplicației a fost pierdut odată cu achiziționarea de către Avast în anul 2017.

Începând cu 2018, utilizatorii au început să acuze faptul că CCleaner ar fi descărcat fișiere suplimentare și că ar fi introdus un număr tot mai mare de reclame pop-up. Ulterior, experții au descoperit faptul că Avast a integrat o nouă componentă în acest program: Active Monitoring.

Active Monitoring colecta date fără acordul utilizatorilor și deși Avast a susținut că nu a expus identitatea utilizatorilor, update-urile au oferit noi setări în care menținerea activă a acestei componente era opțiune de bază.

Citește și:

Când va fi lansat Windows 10X?

Windows 10 a primit un nou program care ne permite să recuperăm fișierele pe care le-am șters din greșeală

Cele mai sigure moduri de a lucra de acasă, pe timp de pandemie. Windows 10, printre soluţiile de securitate cibernetică

Windows 10 va suporta un nou set de aplicații concepute inițial pentru alt sistem de operare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase