Prima pagină Lumea digitala

Top 10 Tehnologii care ne vor schimba viata

Mihaela Stanescu | 09.30.2009 | ● Vizualizări: 3982
Top 10 Tehnologii care ne vor schimba viata     tehnologii, hi-tech, roboti, internet, terapie genetica, imprimanta tridimensionala, biblioteca virtuala, top 10 + zoom
Galerie foto (11)

Cand calculatorul se poticneste, conexiunea la internet pica, vazduhul miroase ucigator a gaze de esapament, iar ziarele sunt pline de stiri si articole despre ravagiile cancerului, visam cu totii la o lume mai curata, mai linistita, mai sanatoasa, in care bolile sa fie mai usor de invins, orice informatie sa fie usor de accesat, iar tehnologia sa fie prietenoasa si cu noi, si cu mediul. Orice inventie incepe cu un vis si, in cele din urma, dupa ani, decenii sau secole, visul poate deveni realitate. In cazul catorva dintre cele mai indraznete astfel de vise, inceputul a fost facut.

Bibliotecadigitala

Avem super-conectivitate. Cum o folosim? Unii o vor utilizapentru a afla ultimele barfe despre vedete, despre amorurile unorasi silicoanele altora. Altii vor dori ceva mai mult si, pentru ceica ei, accesul la cunoasterea umana transpusa in format digital vaoferi cu adevarat cheia portii spre un univers fantastic.Imaginati-va, sa poti citi si studia (aproape) tot ce vrei, candvrei! Biblia sau documente stravechi, romane,dar si cursuri universitare (toate cursurile de la MIT -Massachusetts Institute of Technology, una dintre cele mairespectate institutii de invatamant superior din lume, sunt acumaccesibile online).Transpunerea in format digital a cartilor progreseaza foarterepede: grandiosul proiect al Google, de a transpune milioane decarti in format electronic, ne apropie cu iuteala de erabibliotecii digitale la indemana oricui.


Terapii revolutionare, cuajutorul ingineriei genetice

Medicii cunosc sute de boli a caror cauza este genetica - altfelspus, soarta respectivilor oameni e deja pecetluita, scrisa nu instele, ci genele lor. Defectele genetice pot duce la malformatiigrave sau la dezvoltarea unor boli cronice invalidante. Darmalformatiile care azi se trateaza chirugical sau bolile cronicecarora nu li se pot trata decat efectele, nu si cauzele, sunt inprezent obiectul unor cercetari intense pentru specialistii interapie genica. Acestia lucreaza pentru a pune la punct metode caresa "dreaga" genele defecte, practic intervenind, astfel, indestin.

Celulele stem sunt o alta promisiune miraculoasa pentru viitor.Capabile sa se transforme in orice al fel de celule, celulele stemsunt vazute azi ca o materie prima din care se poate crea aproapeorice tip de organ sau tesut. Celulele stem embrionare sunt dificilde obtinut, folosirea lor ridica probleme etice si nu esteautorizata. Ceva mai usor de procurat sunt celulele stem adulte,mai ales ca, in urma cercetarilor intense din ultimii ani, s-audescoperit mai multe surse de astfel de celule, unelechiar neasteptate.

Inca si mai promitatoare este metoda inductiei sau areprogramarii, cea prin care celule deja diferentiate pot fi"intoarse din drum": ele sunt extrase dintr-un anumit tesut alcorpului uman (cel mai adesea din piele) si pot fi "convinse" (cumetode ce tin de ingineria genetica) sa se intoarca la un stadiumai "copilaresc" al dezvoltarii lor: sa devina celule stempluripotente (in stare sa se transforme in orice tip decelula, in functie de conditiile in care sunt crescutein laborator). Desi metodele de obtinere a celulelor stem indusesunt inca laborioase, faptul ca se descopera intruna noi surse de astfel decelule si noi metode de reprogramare ne apropie demomentul in care boli grave, precum diabetul si cancerul, vordeveni usor de vindecat.


Internet wireless pentrutoti, peste totEste undeva departe de casa, intr-un loc salbatic, si vrei sa-tiverifici alarma locuintei, ca sa vezi daca e totul in ordine? Va fiposibil peste cateva decenii, cand internetul ar putea fipretutindeni. In Antarctica, in mijlocul Saharei, peun varf himalaian - oriunde vei putea avea acces la internetwireless: asa isi imagineaza internautii viitorul. Va fi,categoric, ceva care ne va schimba viata, desi nu neaparat - sau nunumai - in bine. Asta e, binefacerile civilizatiei vin la pachet cuneplaceri mai mari sau mai mici. In cazul de fata, va deveni din cein ce mai greu sa te desprinzi de civilizatie si sa te relaxezi,atunci cand tehnologia moderna va invada si cele mai feriteascunzisuri ale planetei.


RobotiO lume plina de roboti rapizi, precisi, gata oricand detreaba - asta e visul (sau cosmarul…) oamenilor carese gandesc intens la viitor. Nu masinarii cu brate robotice -acestea sunt deja banale - ci roboti integral mobili, care se vordeplasa de colo-colo, facand tot felul de treburi.Insusi autoturismul personal va deveni un robot pe care-l potitrimite sa-ti aduca de la supermarket cumparaturile pe care un altrobot, miscandu-se agil si neobosit prin depozitul urias, ti le-aadunat - dupa o lista transmisa in prealabil - si le-a pregatit lausa, gata de a fi livrate.


Energie solara multa, ieftina, la indemanatuturor

Fata de cat de mult soare avem, folosim revoltator de putin.Marea cotitura in vietile noastre polua(n)te se va produce atuncicand energia electrica obtinuta prin conversia energiei solare neva acoperi necesitatile de consum macar in proportie dejumatate.

Metoda cea mai directa, transformarea energiei solare direct inenergie electrica, prin intermediul celulelor fotovoltaice, inca ecostisitoare, dar nu va mai fi mult timp asa: oamenii de stiintaestimeaza ca, peste aproximativ un deceniu, energia electrica dinsurse solare va ajunge la acelasi cost cu energia electrica produsaconventional si distribuita prin retea. Panourile fotovolatice vordeveni echipamente standard pentru constructiile noi si, astfel,casele noastre se vor alimenta singure cuenergie o mare parte a zilei.


Location-Based Computing si realitatea augmentata

Mergi pe strada, vezi o cladire care iti atrage atentia si teintrebi ce-o fi? Indreapta spre ea telefonulmobil si vei afla indata despre ce e vorba. Daca e unmonument, se vor afisa numaidecat niste informatii despre el sauvei fi directionat spre un site dedicat lui. Daca e vorba despre ocladire de birouri, unde functioneaza felurite companii, vei aflacate ceva despre afacerile pe care le desfasoara. E asa-numitullocation-based computing, care va functiona avand la baza o reteaconectata la servere burdusite cu coordonate geografice, alaturi deserverele cu adrese internet.


PrintareatridimensionalaAbia astept sa vad chestia asta! In loc de a cumpara un obiect gatafacut, de la magazin, vei putea descarca de pe net un proiect si,cu ajutorul propriei tale imprimante 3-D, il vei fabrica acasa!Daca te tin balamalele creativitatii, vei face tu insuti proiectepe care sa le vinzi.

Ce de mai artisti si mesteri o sa apara! (Nu prea stiu ce se vaintampla cu magazinele, atunci cand oricine isi va putea fabricaacasa jucarii, farfurii si bibelouri dupa propriile idei.)


Legea luiMoore

In 1965, unul dintre fondatorii companeie Intel a afirmat ca neputem astepta ca puterea calculatoarelor sa se dubleze aproape ande an. Unii nu l-au crezut. Timp de peste doua decenii, fizicienisi informaticieni au stabilit limite ale cresterii puteriiprocesoarelor, iar industria procesoarelor le-a dovedit ca seinselau.

Nici in ziua de azi, nimeni nu stie daca legea lui Moore sa va maidovedi valabila doar cateva luni sau cateva sute de ani. Pana unaalta, puterea procesoarelor creste neincetat, computerele devin tot maiperformate si fac lucruri care in urma cu 30 de anierau de neimaginat si pe care adversarii legii lui Moore lesocoteau absolut imposibile. Baze de date uriase, proiectare pecalculator, modelari matematice, animatie computerizata… e clar,legea lui Moore inca e valabila.


Clonareaterapeutica

Dincolo de povestile de groaza despre clone umane si animale, se afla opromisiune fascinanta: intr-o zi, orice om care va avea nevoie deun transplant pentru a supravietui, va avea sansa sa primeascaorganul salvator de care are nevoie. Si nu asteptand sa apara undonator miraculos (lucru care, in cele mai multe cazuri, inseamna,practic, a astepta sa moara cineva), ci"comandandu-si", pur si simplu, organul necesar la un "atelier"specializat: un laborator in care, pornind de la celulele propriipacientului, vor fi fabricate, prin clonare, organe si tesuturinoi.

Va fi astfel rezolvata si o alta mare problema, aceea arespingerii transplantelor; organele noi, clonate, vor fi pe deplincompatibile cu organismul pacientului, de vreme ce sunt fabricatedin propriile sale celule. Va fi o era a miracolelor in medicina.Organele atinse de cancer, distruse de boli cronice ori deaccidente vor putea fi inlocuite cu replici clonate, practicidentice, dar sanatoase.


Economia bazata pehidrogenAzi, economiile tarilor lumii se bazeaza, practic, pe petrol sialti combustibili fosili; de multe ori, pe petrol din import, ceeace inseamna dependenta de surse externe (sau, mai urat spus,inseamna a fi la mana celor care vand petrol). In plus, economiabazata pe petrol inseamna poluare masiva, acea poluare careia iidatoram atatea dintre relele societatii contemporane. Sa nu maiavem nevoie de petrol - ce vis frumos!

Ei bine, visul s-ar putea implini atunci cand vom putea folosihidrogenul si face din el temelia economiei. Scindand apa inmoleculele sale componente, am obtine hidrogen si oxigen.Hidrogenul poate fi ars - si produsul arderii ar fi tot apa! -generand energie termica, sau ar putea fi utilizat in celule dehidrogen, care produc electricitate. Hidrogenul este cel maiabundent element in Univers asa ca… de ce nu? Daca economia bazatape hidrogen e inca la stadiul de vis, e pentru ca hidrogenul are omare problema: e dificil de stocat. Dar, cu atatea minti luminatecare lucreaza la rezolvarea problemei, s-ar putea ca, in catevadecenii, sa avem o solutie. Deja exista progrese: unii au gasitsolutii surprinzatoare, ideiingenioase care, intr-o zi, ne-ar putea scoate din crizaenergetico-ecologica in care ne zbatem.

CITESTE SI: