Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Şi-a numit Caligula calul în funcţia de consul?

Şi-a numit Caligula calul în funcţia de consul?

Şi-a numit Caligula calul în funcţia de consul?
Publicat: 03.07.2016
Aceasta este doar una dintre numeroasele propuneri ieşite din comun făcute de Caligula.

Istoricul roman Suetoniu ne spune că împăratul roman Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, cunoscut sub numele de Caligula (12 – 41 d.Hr.), îşi aprecia atât de mult calul, Incitatus, încât a dorit ordin să i se construiască un grajd din marmură şi o casă şi să i se confecţioneze un jgheab din fildeş şi un lanţ din pietre preţioase. De asemenea, existau voci în acea perioadă care menţionau faptul că împăratul plănuise să îşi onoreze calul cu titlul de consul, însă nu a reuşit pentru că a fost asasinat înainte de a trece la fapte.

De-a lungul timpului, cercetătorii au pus la îndoială informaţiile prezentate de Suetoniu, deoarece acesta şi-a redactat opera cu mult timp după ce Caligula a domnit la Roma. Prin urmare, se consideră că istoricul a prezentat, de fapt, date bazate pe zvonuri şi legende sau, pur şi simplu, a inventat totul. 

Există numeroşi specialişti care spun că împăratul nu ar fi terorizat Roma şi că, de fapt, adversarii săi politici au comandat scrierile calomnioase realizate despre el, aşa cum sunt, de exemplu, cele ale lui Suetoniu. Oamenii de ştiinţă care susţin acest lucru sunt de părere că, dacă firul istoriei s-a desfăşurat în acest fel, Caligula nu ar fi avut sub nicio formă intenţia de a-i acorda lui Incitatus titlul de consul. 

Sunt specialişti care iau totuşi în calcul ideea împăratului roman de a-şi înnobila calul. De exemplu, istoricul german Aloys Winterling menţionează în cartea ,,Caligula: A Biography” (2011) faptul că nu doar problemele psihice l-au determinat pe Caligula să îl trateze pe Incitatus ca pe un membru al familiei sale. Specialistul spune că, de fapt, conducătorul Imperiului Roman plănuia ca, în acest fel, să îşi umilească subordonaţii, arătându-le că munca lor era atât de nesemnificativă încât şi un animal ar fi făcut-o mai bine. 

Sursa: history.com

Vă mai recomandăm şi: Cum arăta cu adevărat Roma antică? Puteţi vedea singuri într-o uimitoare reconstrucţie 3D, care te ”plimbă” pe străzile oraşului antic – FOTO+VIDEO

                                              Un amfiteatru roman a fost descoperit in apropierea unui port antic

                                              Roma antica a fost lovita de tsunami

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase