Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce roșul și albastru sunt culorile folosite de cele două partide din SUA?

De ce roșul și albastru sunt culorile folosite de cele două partide din SUA?

De ce roșul și albastru sunt culorile folosite de cele două partide din SUA?
 Alegerea culorilor se dovedește a fi fost o decizie arbitrară, luată în anul 2000. Credit foto: Pixabay
Publicat: 06.11.2020

Alegerea culorilor se dovedește a fi fost o decizie arbitrară, luată în anul 2000.

Alegerile prezidențiale din SUA atrag atenția publicului din întreaga lume care, cu această ocazie, începe să afle mai multe despre modul în care funcționează sistemul politic american. O curiozitate a vieții politice este cea legată de culorile pe care cele două partide le folosesc. Astfel, Partidul Republican folosește roșul pentru a se identifica, în timp ce Partidul Democrat folosește culoarea albastru.

Deși SUA dă impresia unui sistem politic în care regulile și tradițiile par a fi bine împământenite, convenția legată de culori este una relativ nouă, de doar două decenii. Deși roșu și albastru au fost adesea folosite pentru a prezenta părțile opuse în istoria politică a SUA, abia de la alegerile din 2000, roșu și albastru au fost atribuite în mod consecvent partidelor politice, notează Live Science.

Anul 2000, alegerile care a schimbat cursul istoriei americane și au pus bazele unei noi tradiții

În cazul alegerilor din anul 2000, The New York Times și USA Today au publicat pentru prima dată hărți electorale color și, surprinzător, alegerea culorilor a fost un act arbitrar. Un editor senior care se ocupa de grafica, Archie Tse, a decis că roșul (red) să fie folosit pentru republicani și asta deoarece începeau cu aceiași inițială. În mod evident, albastrul a fost folosit pentru a desemna candidații republicani.

Cursa electorală dintre George W. Bush și Al Gore din 2000 a consolidat folosirea colorilor roșu și albastru pentru republicani și democrați. Rețelele de știri au colaborat pentru a menține culorile consistente, ceea ce a făcut ca raportarea numărului de colegii electorale contestate și situația din Florida să fie mai puțin confuze.

Partidele politice au îmbrățișat acum culorile atribuite, democrații îndemnându-i pe cetățeni să „voteze albastru!”, în timp ce susținătorii lui Donald Trump își arată sprijinul folosind obiecte predominant roșii, cel mai la îndemână fiind șepcile „MAGA”.

Cum au stat lucrurile în trecut?

istoricii explică faptul că lucrurile ar fi putut sta și invers și asta deoarece primele hărți electorale colorate folosite de televiziuni au fost difuzate în 1976, dar nu a existat o coerență între rețele în ceea ce privește ce culori trebuie folosite pentru fiecare partid. Roșul a reprezentat adesea democrații, iar albastru republicanii.

Mai aproape de începuturile SUA, roșu și albastru erau opțiuni comune pentru diferențierea partidelor politice sau a celor două părți ale unei probleme. De exemplu, la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900, șefii partidelor politice din sudul Texasului au ales roșu și albastru pentru republicani și democrat, pentru a „ajuta” pe acei alegătorii analfabeți sau care nu vorbeau limba engleză atunci când ajungeau la urne.

Citește și:

Cine sunt Marii Electori ai alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii?

Ce se întâmplă în cazul unei remize în alegerile prezidențiale americane?

Cerneala care elimină frauda la alegeri

Modul inedit prin care un bărbat a protestat împotriva alegerii preşedintelui Abraham Lincon

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase