Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim?

De ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim?

De ce ne micșorăm pe măsură ce îmbătrânim?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.02.2024

Realitatea este că coloana vertebrală poate începe să se micșoreze încă de la 30 de ani. Cauzele sunt variate, poate cea mai evidentă fiind creșterea curburii coloanei vertebrale. Înclinarea legată de vârstă este cunoscută sub numele de cifoză și apare pe măsură ce fibrele noastre musculare se diminuează de-a lungul anilor.

Ca urmare, mușchii care înconjoară coloana vertebrală devin mai slabi și începem să pierdem lupta cu gravitația, devenind în cele din urmă incapabili să mai stăm în poziție dreaptă.

Din fericire, însă, cifoza poate fi evitată prin menținerea unui stil de viață activ și prin practicarea regulată a exercițiilor fizice.

În mod ideal, acesta este un lucru pe care ar trebui să îl urmărim cu toții pe tot parcursul vieții noastre și este mult mai ușor să evităm cifoza rămânând activi pe măsură ce îmbătrânim decât să o inversăm prin reluarea exercițiilor fizice odată ce suntem în vârstă.

Și, în timp ce a te apleca nu este același lucru cu a te micșora, alte procese legate de vârstă ne fac să devenim literalmente mai mici, scrie IFLScience.

Coloana vertebrală poate începe să se micșoreze încă de la 30 de ani

Printre cei mai importanți factori care determină această scurtare se numără reducerea densității osoase, despre care se crede că este declanșată de scăderile de estrogen și testosteron pe măsură ce îmbătrânim.

Deficiențele de vitamina D și o scădere a absorbției renale a calciului la vârste înaintate pot exacerba acest proces, ducând uneori la o boală osoasă cunoscută sub numele de osteoporoză.

Pe măsură ce oasele devin mai slabe și mai poroase, vertebrele care alcătuiesc coloana vertebrală pot fi strivite sub propria greutate, producând fracturi care sunt cunoscute sub numele de fracturi de compresie.

În mod surprinzător, cele mai multe fracturi de compresie sunt lipsite de durere, motiv pentru care tindem să nu observăm pe măsură ce coloana noastră vertebrală devine din ce în ce mai compactă în timp.

Oasele devin mai slabe și mai poroase

Acest efect este adesea agravat de degenerarea discurilor vertebrale, care se află între vertebrele noastre și acționează ca amortizoare de șocuri. Începând cu vârsta de 30 de ani, aceste discuri pot începe să se usuce, devenind din ce în ce mai puțin ferme pe măsură ce pierd apă.

Cu 23 de discuri în coloana noastră vertebrală, este suficient ca doar câteva dintre acestea să scadă în înălțime cu câțiva milimetri pentru ca noi să începem să ne observăm micșorarea.

Un stil de viață sănătos poate preveni însă micșorarea excesivă. O dietă bogată în vitamina D și calciu, de exemplu, poate ajuta oasele să rămână tinere și să minimizeze riscul de fracturi de compresie, în timp ce exercițiile fizice regulate mențin, de asemenea, oasele puternice și reduc posibilitatea de a dezvolta osteoporoză.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetările arată că dansul ne menține sănătoși, mai ales la bătrânețe

Modul în care te gândești la bătrânețe te poate ajuta. Ce arată un studiu de la Yale?

Testele muzicale pot identifica deteriorarea psihică la bătrânețe

Ce înseamnă, de fapt, să mori de bătrânețe?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase