Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce cântă cocoşii?

De ce cântă cocoşii?

De ce cântă cocoşii?
Publicat: 08.08.2014
Cu mult timp înainte de apariţia ceasurilor deşteptătoare, cântatul cocoşilor era suficient pentru a semnala oamenilor sosirea dimineţii. Cercetările specialiştilor din cadrul Universităţi din Nagoya au scos la iveală motivele pentru care cocoşii cântă.

Und dintre descoperirile specialiştilor niponi a fost aceea că toţi cocoşii au un ceas intern care odată cu maturizarea fiziologică le spune acestor păsări atât de populare, când anume să cânte. Prezenţa aceluiaşi ceas intern le permite cocoşilor să anticipeze răsăritul soarelui chiar dacă sunt ţinuţi în încăperi complet opace.

Precum toate păsările, cocoşii cântă după forma unui tipar precis în decursul celor 24 de ore care compun o zi. De fapt, aproape toate vieţuitoarele au un ritm zilnic de activitate denumit ştiiţific – ritm circadian. Pe baza propriului ritm circadian cocoşii anticipează sosirea dimineţii pentru a-şi începe comportamentul obişnuit de hrănire şi apărare a teritoriului şi găinilor de eventuala prezenţă a altor cocoşi. Însă aceiaşi cercetători niponi au descoperit că dacă un cocoş din vecini are un ceas biologic intern „setat” mai devreme decât media cocoşilor din regiune, acel cocoş mai matinal îi poate stimula prin cântecele sale şi pe ceilalţi cocoşi care odată ce-l aud se pornesc şi ei să cânte.

Cântecul de dimineaţă al cocoşilor este de fapt o modalitate de a-şi stabili teritoriul. Când un cocoş cântă, el transmite celorlalţi cocoşi că este puternic şi sănătos, iar dacă ei se aventurează pe teritoriul său, cocoşul respectiv este gata de luptă. Din acelaşi motiv, cocoşii care se pregătesc să cânte, aleg întotdeauna cel mai înalt punct de observaţie din terioriul lor (gard, poartă, acoperişul coteţului, grămadă de lemne, etc.) pentru a deveni cât mai vizibili, iar cântecul lor să se propage astfel cât mai departe. 

 

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase