Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum funcţionează turnurile de apă?

Cum funcţionează turnurile de apă?

Autor: Alin Motogna 04.08.2016
Cum funcţionează turnurile de apă?
Tehnologia folosită la construirea lor a apărut în SUA, în secolul al XIX-lea.

Puţini ştiu că în aceste turnuri nu este stocată numai apă, ci şi energie. Întregul proces începe la staţiile de epurare a apei. Aici, după ce este tratată, apa ajunge, prin intermediul unor pompe fie pe conductele de alimentare a locuinţelor, fie în turnuri special construite pentru a o depozita.

Multe dintre aceste construcţii au o înălţime considerabilă. Din acest motiv, atunci când este lăsată să curgă din bazinul de alimentare, ea poate fi folosită pentru a genera electricitate. Astfel, cu cât turnul este mai înalt, cu atât mai multă energie electrică se va putea obţine.

Turnurile de apă sunt construite în funcţie de volumul de lichid care urmează să fie stocat în bazinul cu care este prevăzut. De exemplu, dacă turnul deserveşte o zonă vastă, cum poate fi un cartier sau o suburbie a unui oraş, atunci el va putea fi alimentat chiar şi cu câteva milioane de litri de apă. De exemplu, turnul de apă ,,The Giant Peach” din Gaffny, Carolina de Sud, are un bazin, în care pot fi depozitaţi circa 3,8 milioane de litri de apă.

În mod normal, bazinele sunt alimentate atunci când nevoia comunităţii de a consuma apă este scăzută. Acest lurcru se întâmplă de obicei noaptea, când lichidul pompat din staţiile de epurare a apei este direcţionat în principal către construcţiile hidrotehnice în formă de turn. Pe de altă parte, la primele ore ale dimineţii, atunci când cererea revine la normal, apa stocată este lăsată să curgă în conducte, de unde ajunge în locuinţele consumatorilor.

Turnurile de sunt folosite, de asemenea, pentru aprovizionarea cu apă pe parcursul penelor de curent. Atunci, deşi pompele de alimentare nu funcţionează, lichidul poate fi scurs din rezervor, pentru a satisface cererea comunităţii.

Sursa: livescience.com

Vă mai recomandăm şi: Oamenii de ştiinţă au creat „lemnul transparent”, din care se vor putea construi ferestre şi celule solare – FOTO

                                    Pelerina lui Harry Potter devine realitate. Materialul care îi va face invizibili pe soldaţii din teatrele de operaţiuni

                                  Ce se întâmplă în momentul în care se foloseşte presa hidraulică pentru a împături o coală de hârtie – VIDEO