Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce gândacii pot supravieţui aproape la orice?

De ce gândacii pot supravieţui aproape la orice?

De ce gândacii pot supravieţui aproape la orice?
Publicat: 25.03.2018
Genomul gândacului american (Periplaneta americana) a fost descris complet pentru prima oară, scoţând la iveală de ce această specie este atât de rezistentă şi tenace.

Echipa internaţională de savanţi a scos la iveală că gândacul are mai mult familii de gene asociate gustului, mirosului, dar şi detoxificării şi imunităţii decât alte insecte, scrie Live Science.

„Au nevoie de sisteme de miros şi gust foarte elaborate pentru a evita ingerarea substanţelor toxice”, a precizat Coby Schal, cercetător la North Carolina State University care a făcut parte din echipa care luna trecută a descris genomul gândacului german Blattella germanica. „Are sens în contextul stilului de viaţă”

Cele două specii sunt similare între ele în ceea ce priveşte bagajul genetic, lucru de înţeles întrucât au acelaşi stil de viaţă, preferând medii insalubre.

În acest grup de specii, aşa cum poate fi uşor de înţeles, se află şi gândacul nostru de bucătărie (Blatta orientalis).

Mai mult decât atât, aceşti gândaci sunt de obicei adaptaţi la insecticide, datorită (sau pentru noi, oamenii, din cauza) faptului că trăiesc în medii unde aceste substanţe se află. În afară de genele de gust şi miros menite să evite anumite substanţe, gândacii mai au şi gene care pot metaboliza anumite substanţe care în mod normal ar fi fost dăunătoare.

Deşi studiul scoate la iveală rezistenţa acestor mici creaturi într-un mod care poate înspăimânta, există totuşi o veste bună. Descrierea completă a genomului îi poate ajuta pe specialişti să elaboreze noi strategii de combatere a infestărilor.

Un astfel de demers este însă în fazele incipiente. „Sunt mai mult de 5.000 de specii descrise de gândaci, iar acum avem două genomuri complete”, a afirmat Schal. „Avem nevoie de mai mult”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Gândacii de bucătărie – marii supravieţuitori: 5 motive pentru care aceste fiinţe ar rezista pe planetă mai mult decât specia umană

Cum ar putea un gândac să revoluţioneze industria aeronautică

Topul celor mai mari 10 insecte din lume (GALERIE FOTO)

Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea gândacii de bucătărie?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase