Home » Natură » Ouăle unei salamandre extrem de rare au fost descoperite într-o peşteră din Slovacia. ”În momentul de faţă, doar trei pui ar putea supravieţui”

Ouăle unei salamandre extrem de rare au fost descoperite într-o peşteră din Slovacia. ”În momentul de faţă, doar trei pui ar putea supravieţui”

Ouăle unei salamandre extrem de rare au fost descoperite într-o peşteră din Slovacia. ”În momentul de faţă, doar trei pui ar putea supravieţui”
Publicat: 02.03.2016
Actualmente, ouăle sunt monitorizate cu stricteţe de către membrii echipei de cercetare

De curând, biologii slovaci au observat într-o peşteră acvatică aflată în apropierea oraşului Postojna circa 50-60 de ouă de salamandră. Deşi această descoperire n-ar mira pe nimeni, nu este tocmai aşa, deoarece specia identificată, „Proteus anguinus” este una extrem de rară.

În limba română, acest animal este cunoscut sub denumirea de „proteu”. El poate trăi până la o vârstă de circa 100 de ani, însă se întâlneşte foarte rar în natură, pentru că îşi depune ouăle o dată sau de cel mult două ori într-un deceniu. Prin urmare, descoperirea făcută în peştera de la Postojna este una cu adevârat importantă pentru lumea ştiinţifică.

Deşi au găsit aproximativ 60 de ouă, biologii se aşteaptă ca doar câţiva pui să eclozeze. „În momentul de faţă, doar trei salamandre ar putea supravieţui. Şansele vor fi mai mari, dat fiind faptul că ouăle au fost depuse recent, începând cu data de 30 ianuarie. Din câte ştim, puii au nevoie de circa 120 de zile până vor putea ieşi din găoace”, susţine biologul slovac Sašo Weldt.

Actualmente, ouăle sunt monitorizate cu stricteţe de către membrii echipei de cercetare. Specialiştii nu vor permite ca puii să fie expuşi vreunui pericol, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, în anul 2013. Din câte se pare, ouăle descoperite atunci au fost mâncate de o altă salamandră.

Descoperirea făcută de biologii slovaci este extrem de importantă, deoarece se cunosc extrem de puţine informaţii referitoare la specia „Proteus anguinus”. Singurele date pe care specialiştii le au până acum au fost obţinute prin intermediul studierii unui singur grup de salamandre, într-un laborator amenajat acum 60 de ani în zona franceză a Munţilor Pirinei.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Britanicii au dezlegat misterul unui cod SECRET preistoric. FOTO

                                 NASA ar putea începe construirea avioanelor civile ale viitorului – FOTO

                       O impresionantă cădere de apă s-a transformat într-o strălucitoare CASCADĂ de FOC. FOTO+VIDEO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase