Home » Natură » Planul autorităţilor americane de a reface ecosistemele acvatice distruse de om în ultimii 100 de ani – FOTO

Planul autorităţilor americane de a reface ecosistemele acvatice distruse de om în ultimii 100 de ani – FOTO

Publicat: 17.04.2016
Numeroase specii de peşti îşi vor găsi adăpost în noile ecosisteme formate.

Pe data de 11 aprilie 1956, membrii Congresul american semnau documentul de autorizare a construcţiei barajului Glen Canyon. La 7 luni după aceea, preşedintele Dwight D. Eisenhower dădea ordin ca dinamita plasată în canion să fie detonată, iar cursul râului Colorado să fie deviat temporar. Odată finalizat barajul, cursul de apă a fost blocat, formându-se astfel lacul Powell. 

Recent, autorităţile americane au anunţat că vor demola barajul, semnând până acum acorduri prin care urmează să fie distruse alte patru construcţii de acest tip, amplasate pe râul Klamath, ce străbate statele Oregon şi California. ,,Cu siguranţă, acesta este cel mai amplu proiect de îndepărtare a unui baraj realizat până în acest moment”, susţine directorul regional al American Rivers Group, Steve Rothert. 

Barajul Glines, de pe râul Klamath, în timpul operaţiunii de demolare  (Foto:joelrogers.photoshelter.com)

Din 1912 şi până acum, în SUA au fost demolate numai puţin de 1300 de baraje. Scopul acestor iniţiative este de a reface cursurile iniţiale ale râurilor şi, prin urmare, de a recrea ecosisteme acvatice dispărute. 

Barajul Elwha, de pe râul Klamath, înainte de a fi demolat (Foto:washington.edu)

Se estimează că, în fiecare an, circa 150.000 de somoni şi peste 20.000 de păstrăvi şi depun icrele în râul Klamath. Din acest motiv, cursul de apă este considerat ca fiind cel mai populat râu din zona de vest a SUA, după Columbia şi Sacramento. Numărul exemplarelor s-a diminuat foarte mult în ultimii o sută de ani, de când aici au început să fie construite hidrocentrale. 

Barajul Glen Canyon (Foto:onthecolorado.com)

Prin urmare, autorităţile din statele California şi Oregon au decis ca toate barajele de pe râul Klamath să fie demolate până în anul 2020. Specialiştii americani susţin că atunci cursul de apă va fi alungit cu încă 675 de kilometri, fapt care va duce la creşterea numărului de specii de peşti care trăiesc în râul Klamath chiar şi cu 80%. 

Sursa: nationalgeographic.com

Vă mai recomandăm şi: Un pinguin înoată anual câte 8.000 de km pentru a-l vizita pe brazilianul care l-a salvat. ”Iubesc acest pinguin ca pe propriul meu copil şi cred că şi el mă iubeşte”. FOTO+VIDEO

                             Pentru prima dată în peste 100 de ani, numărul tigrilor care trăiesc în sălbăticie a CRESCUT – FOTO

                              Trei specii care fac umanitatea să pară primitivă. Ele au depăşit omenirea la capitolul evoluţie – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase