Home » Natură » Cercetătorii au găsit primele indicii esenţiale despre viaţa rudelor noastre extincte

Cercetătorii au găsit primele indicii esenţiale despre viaţa rudelor noastre extincte

Publicat: 07.05.2017
Studiul recent a avut în vedere analizarea crestelor sagitale ale masculilor din patru specii de gorilă şi urangutani extincte şi poate oferii indicii cruciale despre structura socială a primatelor.

Deşi înainte se credea că aceste creste lungi ajutau doar la crearea unui spaţiu în plus pentru muşchii pentru masticaţie, cercetătorii de la ANU (Australian National University) susţin că aceste creste sagitale jucau un rol social care rezulta din selecţia sexuală, scrie Science Daily.

Katharine Balolia, cercetătoare în cadrul acestui proiect, precizează că „dacă dimensiunea crestelor sagitale şi comportamentul social sunt asociate în acest fel, atunci putem stabili că unele dintre rudele extincte ale omului aveau un sistem social asemănător gorilelor”. Aceasta mai adaugă şi că „ar fi în premieră, pentru că fosilele de până acum furnizează puţine indicii despre modul în care rudele noastre dispărute îşi alegeau partenerii”.

Balolia a precizat că „masculii îşi stabilesc dominanţa imediat după apariţia măselelor de minte. Am descoperit că creasta sagitală apare imediat după emergenţa măselelor de minte, aşadar se sincronizează cu dominanţa socială”.

Credit: ANU

De asemenea, „la urangutani unii masculi devin dominanţi târziu în viaţă, iar în aceste cazuri creasta sagitală apare târziu”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă specie de primate a fost descoperită în Madagascar

De ce sunt oamenii mai evoluaţi decât alte primate? Pentru că ştiu să gătească!

Lemurienii din Madagascar intră în top 25 cele mai periclitate primate (FOTO)

O descoperire arheologică din Peru, care datează de acum 4600 de ani, pune în discuţie rolurile femeilor în primele stadii ale civilizaţiei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase