Home » Natură » O descoperire surprinzătoare scoate la iveală existenţa unui strămoş comun al oamenilor şi al primatelor

O descoperire surprinzătoare scoate la iveală existenţa unui strămoş comun al oamenilor şi al primatelor

O descoperire surprinzătoare scoate la iveală existenţa unui strămoş comun al oamenilor şi al primatelor
Publicat: 12.08.2017
Isaiah Nengo, de la Colegiul De Anza din Copertino, California, împreună cu colegii săi, au realizat această descoperire în Bazinul Turkana din nordul Kenyei, susţinând, într-un studiu publicat recent în revista Nature că este cea mai apropiată rudă a altor primate din Miocen (23 - 5,33 milioane de ani) din genul Nyanzapithecus.

Cercetătorii au descoperit un craniu perfect conservat al acestei noi specii. Primatul avea la momentul morţii doar un an şi patru luni, conform datelor obţinute în urma analizei cu ajutorul razelor X realizate în Grenoble, Franţa, scrie Science Magazine.

De asemenea, în urma studiilor realizate la Noble Gas Laboratory din New Brunswick, New Jersey, cercetătorii au determinat că vârsta acestei fosile este de 13 milioane de ani. Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă susţin că fosila oferă dovezi concludente care indică faptul că face parte din linia evolutivă din care provin oamenii şi primatele actuale.

Acest studiu poate ajuta şi la aflarea răspunsului la o problemă spinoasă din evoluţia oamenilor: strămoşul comun al oamenilor şi al primatelor provine din Africa sau din Eurasia? Nengo precizează că noua descoperire susţine originea africană: „Africa a fost ca o farfurie petri timp de milioane de ani, realizând experimente în evoluţie. Oamenii şi cele mai apropiate primate înrudite nouă sunt ultimele experimente care vin din acea farfurie”.

Totuşi, există şi sceptici. David Begun, antropolog la Universitatea din Toronto, Canada susţine că primii hominini – un grup ai cărui descendenţi includ oameni şi primate din Africa –  au fost găsiţi în Europa acum 12,5 milioane de ani, dar nu au început să apară în Africa decât acum 7 milioane de ani. Astfel, strămoşul comun a evoluat în Europa care mai apoi s-a întors în Africa. Descoperirea lui N. alesi nu face nimic să schimbe acest lucru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

60% din speciile de primate sunt în pericol de a fi pe cale de dispariţie. Care este principalul vinovat şi cum pot fi salvate

Cimpanzeii bonobo sunt cele mai inteligente maimuţe antropoide din lume (VIDEO)

Oamenii au influenţat vânătoarea şi agresivitatea la cimpanzei

A fost descoperită o nouă specie de primate cu muşcătura toxică: lorisul kayan

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase