Home » Natură » FOTO. Unele păsări ale paradisului au pene extrem de negre, iar motivul îi contrariază pe biologi

FOTO. Unele păsări ale paradisului au pene extrem de negre, iar motivul îi contrariază pe biologi

Publicat: 18.01.2018
Unele păsări ale paradisului au pene care sunt atât de închise încât concurează cu materialul creat de om care urmăreşte să creeze cel mai întunecat material posibil. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au măsurat cât de negre sunt aceste pene, iar rezultatul este uimitor.

Biologii au observat, în urma analizelor microscopice, că 99,95% din lumină este absorbită de aceste pene, în timp ce penele negre normale absorb până la 96,8% din lumină, scrie Science News.

În urma studiului care a implicat observarea structurii penelor la microscopul electronic, oamenii de ştiinţă au văzut că penele prezintă cavităţi care le permit absorbţia suplimentară a luminii. Penele negre tradiţionale nu au această structură cu adâncituri, ajungându-se la concluzia că aceasta determină gradul de întunecare al penelor.

Există şi o explicaţie pentru apariţia acestor pene, anume că negrul intens contrastează cu culorile adiacente, ceea ce le scoate în evidenţă. Se ştie că penele sunt esenţiale pentru împerechere la multe păsări, în special la păsările paradisului.

Pentru acest studiu al cercetătorilor de la Harvard, s-au luat în considerare trei specii de păsări ale paradisului care prezentau acest tip de pene şi o altă specie care avea pene negre normale, anume Melampitta lugubris (imaginea de mai jos).

Credit: D. McCoy et al/Nature Communications 2018

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel ”mai negru” material e istorie. A fost inventat altul cu o culoare mult mai închisă – VIDEO

Cel mai negru material inventat vreodată, aproape invizibil pentru ochiul uman, a fost conceput de cercetătorii britanici

Cele mai des folosite insecticide otrăvesc păsările cântătoare

Suntem pe cale sa pierdem 200 de specii de pasari

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase