Home » Natură » Un peşte mic intră în lista scurtă şi specială a animalelor care au conştiinţă de sine

Un peşte mic intră în lista scurtă şi specială a animalelor care au conştiinţă de sine

Publicat: 06.09.2018
Un peşte mic intră în lista scurtă şi specială a animalelor care au conştiinţă de sine
O echipă internaţională de cercetători de la Osaka City University şi Max Planck a găsit că un peşte mic tropical este capabil să treacă un test clasic de conştiinţă de sine.

Din anii ’70, un test creat de Gordon Gallup a fost standardul pentru testarea conştiinţei de sine. Cercetătorii lăsau o urmă pe faţa creaturii şi introduceau o oglindă. Dacă animalul încerca să atingă sau să înlăture urma, era considerat că avea conştiinţă de sine. De la folosirea testului, doar câteva animale l-au putut trece. În afară de oameni, lista include cimpanzeii, urangutanii, bonobo, delfinii, elefanţii şi porumbeii. În acest nou studiu, savanţii au testat un peşte aproape necunoscut din specia Labroides dimidiatus, un mic peşte tropical. Studiile anterioare au arătat că au un văz foarte bun şi sunt conştienţi de paraziţii de pe corpurile altor peşti. De asemenea, sunt foarte teritoriali, scrie Phys.

Pentru a testa peştele, savanţii au pus prima dată specimene într-un bazin cu o oglindă şi au observat ce s-a întâmplat. Aşa cum era de aşteptat, au încercat să atace reflexiile. După un timp în care s-au obişnuit cu oglinzile, cercetătorii au găsit că peştii au un comportament bizar – se agitau ca şi cum s-ar fi uitat cum dansează. Apoi, echipa i-a marcat cu un gel pe frunte, pe care peştii îl vedeau doar dacă se uitau în oglindă. Savanţii au relatat că unii dintre peştii testaţi au petrecut mai mult timp uitându-se la reflexia lor, iar unii dintre ei chiar au încercat să se scarpine în zona gelului, încercând să-l înlăture. Experţii susţin că acest comportament indică faptul că peştele a trecut testul de conştiinţă de sine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Maimuţele rhesus au o formă de conştiinţă de sine nerecunoscută până acum

Conştiinţa se dezvoltă de la vârste fragede, conform unui studiu inedit

O premieră pentru cercetători: câinii au conştiinţă de sine. De ce depinde ea – FOTO+VIDEO

Cercetătorii au găsit probabil răspunsul la una dintre cele mai arzătoare întrebări: originea conştiinţei umane se găseşte într-un loc neaşteptat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase