Home » Natură » Marsel van Oosten câştigă premiul Wildlife Photographer of the Year 2018 cu fotografia ”Maimuţe holbându-se” – FOTO

Marsel van Oosten câştigă premiul Wildlife Photographer of the Year 2018 cu fotografia ”Maimuţe holbându-se” – FOTO

Publicat: 18.10.2018
Două maimuţe cu nasul cârn sunt protagonistele imaginii care anul acesta a câştigat premiul ”Wildlife Photographer of the Year” (WPY), concurs organizat de Natural History Museum din Londra.

Ce priveau maimuţele şi la ce se gândeau? Contrar primei impresii a imaginii, nu este vorba de nimic profund. Liniştea şi natura contemplativă a fotografiei contrastează cu cearta dintre membrii grupului lor la care cele două maimuţe erau martore la momentul realizării imaginii (fotografia de mai jos).

Credit: Facebook/Wildlife Photographer of the Year

Fotografia a fost realizată de Marsel van Oosten în munţii Qinling din China, scrie BBC.

Olandezul a urmărit grupul timp de mai multe zile pentru a înţelege dinamica acestuia şi a prezice comportamentul. Scopul său a fost de a arăta, într-o singură imagine, părul frumos de pe spatele unui mascul de maimuţă cu nas cârn şi faţa albastră a creaturii.

Perseverenţa lui Marsel a avut rezultat, câştigând în cele din urmă premiul concursului organizat de muzeul londonez.

„Imaginea nu iese în evidenţă prin şoc aşa cum au fost altele care au câştigat premiul. Dar este ceva fermecător la această poză”, a precizat Roz Kidman Cox, preşedintele comisiei de judecători de la WPY.

„Aceste maimuţe se hrănesc şi trăiesc de obicei în copaci, dar cumva, Marsel a reuşit să le prindă pe pământ şi să imortalizeze blana uimitoare”, a adăugat aceasta.

În categoria de juniori, câştigătorul a fost Skye Meaker din Africa de Sud cu o imagine a unui leopard care se odihneşte în Rezervaţia Mashatu din Botswana (imaginea de mai jos).

Credit: Facebook/Wildlife Photographer of the Year

Animalul este cunoscut în rezervaţie sub numele de Mathoja, care în limbajul bantu înseamnă „cel ce merge şchiopătând”. Leopardul a avut piciorul rupt când era pui. A supravieţuit, dar a trebuit să lupte din greu pentru că spre deosebire de alte feline mari nu putea să-şi ia prada în copaci pentru a o mânca, ceea ce însemna că trebuia să mănânce pe pământ, unde hienele stăteau aproape întotdeauna la pândă.

„Am aşteptam câteva ore pentru a realiza această fotografie. Doream ca Mathoja să aibă ochii deschişi, ceea ce s-a întâmplat pentru câteva minute. Mathoja s-a uitat direct la noi”, a precizat Skye, în vârstă de 16 ani.

Kidman Cox consideră că fotograful are un viitor strălucit: „Am văzut mulţi leoparzi; este un clişeu. Dar Skyea avea ceva diferit aici. Probabil culorile, luminile sau imaginea de fundal. Apoi mai era şi expresia leopardului”, a precizat aceasta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Câştigătorii competiţiei Nikon Small World: Frumuseţea lumii văzută prin microscop

Fotograful Nicu Spînu premiat în cadrul Sony World Photography Awards

Cele mai bune fotografii de la premiile Sony World Photography Awards 2016 – GALERIE FOTO

Un anumit tip de maimuţe confecţionează ciocane din piatră precum primii oameni – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase