Home » Natură » Un aisberg cu o formă ciudată a fost descoperit de o cercetătoare NASA

Un aisberg cu o formă ciudată a fost descoperit de o cercetătoare NASA

Un aisberg cu o formă ciudată a fost descoperit de o cercetătoare NASA
Publicat: 23.10.2018
În ciuda formei bizare, Kelly Brunt, cercetătoare de la NASA şi University of Maryland, a precizat că aisbergul s-a format în urma unui proces destul de des întâlnit la marginea acestor structuri de gheaţă.

„Avem două tipuri de aisberguri: avem tipul pe care toată lumea şi-l imaginează şi care a scufundat Titanicul. Arată ca prisme sau triunghiuri la suprafaţă şi se ştie că în adâncime sunt mult mai mari. Apoi există aisbergurile tabulare”, a precizat Brunt.

Aisbergurile tabulare sunt late, plate şi lungi. Se desprind din marginile gheţarilor – mari blocuri de gheaţă conectate la uscat dar care plutesc în apele din jurul locurilor precum Antarctica sau Groenlanda. Acesta provine de la gheţarul Larsen C din Peninsula Antarctică, scrie Live Science.

Aisbergurile se formează printr-un proces care seamănă cu ruperea unei unghii care a crescut prea mult. Ca rezultat, sunt deseori rectangulare. „Ce îl face pe acesta special este că arată ca un pătrat”, a adăugat Brunt.

Este dificil de precizat cât de mare este aisbergul din fotografie, dar poate avea mai mult de o milă (1,6 km) în lungime. Şi, la fel ca toate aisbergurile, partea vizibilă este doar circa 10% din masa totală, restul fiind ascuns în apă. În cazul aisbergurilor tabulare, masa din adâncime are aceeaşi formă regulată. De asemenea, marginile par destul de proaspete, fără să aibă efectele vântului şi valurilor, ceea ce indică faptul că a fost desprins recent.

În ciuda masei mari, Brunt susţine că mersul pe suprafaţa acestuia nu este indicat. Deşi nu s-ar răsturna, aisbergul poate fi suficient de fragil pentru a se crăpa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un aisberg GIGANT ameninţă locuitorii unui sat din Groenlanda- VIDEO

Momentul în care un aisberg de peste 6 kilometri lungime se rupe din gheţarul Helheim, înregistrat de camerele video

Un aisberg mai mare decât suprafaţa Bucureştiului s-ar putea desprinde din gheţarul Pine Island

A treia mare pierdere din istorie: Un AISBERG GIGANT de 6.000 de km² s-a desprins din calota glaciară a Antarcticii. Este de 26 de ori mai mare decât Bucureştiul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase