Home » Natură » O zonă cu temperaturi ridicate a fost descoperită sub estul Antarcticii

O zonă cu temperaturi ridicate a fost descoperită sub estul Antarcticii

O zonă cu temperaturi ridicate a fost descoperită sub estul Antarcticii
Publicat: 22.11.2018
Sub estul Antarcticii se află o sursă de căldură necunoscută. Zona este amplasată pe un craton al Pământului, solid şi dens, aşadar căldura din interiorul planetei nu ar putea ajunge la suprafaţă.

În ciuda zonei pe care este amplasat estul Antarcticii, specialiştii au descoperit că aici se află o cantitate neobişnuită de gheaţă topită. Conform Live Science, topirea nu este asociată schimbărilor climatice. Punctul cu temperaturi crescute a putut fi detectat prin intermediul unui radar ce penetrează gheaţa.

Deşi cratonul ar trebui să protejeze locul de căldura din interiorul Pământului, specialiştii susţin că o posibilă cauză poate fi reprezentată de prezenţa energiei hidrotermale. Astfel, o crevasă din adâncurile scoarţei ar putea fi plină de apă ce călătoreşte către adâncurile planetei şi spre exterior.

Specialiştii susţin că punctul de căldură descoperit poate avea implicaţii în influenţarea datelor privind trecutul adâncurilor Pământului. „Este o zonă de interes”, au notat specialiştii în studiul unde au inclus şi un model ce sugerează că estul Antarcticii ar conţine cele mai vechi zone îngheţate în interiorul cărora pot fi conservate informaţii privind tranziţiile climatice importante.

Cercetătorii extrag aceste nuclee de gheaţă şi le utilizează pentru a înţelege modul în care atmosfera Terrei s-a modificat pe parcursul istoriei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost creată cea mai complexă şi precisă hartă a Antarcticii

Continentul Antarctica se înalţă, iar motivul este îngrijorător

Urmele unui continent străvechi au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica

Trei canioane uriaşe au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase