Home » Natură » Când au apărut florile? O nouă descoperire răstoarnă teoriile despre apariţia acestora

Când au apărut florile? O nouă descoperire răstoarnă teoriile despre apariţia acestora

Când au apărut florile? O nouă descoperire răstoarnă teoriile despre apariţia acestora
Publicat: 25.12.2018
Savanţii au descris într-un nou studiu publicat recent în jurnalul eLife o specie fosilă de plantă care arată că florile au apărut la începutul Jurasicului, acum mai bine de 174 de milioane de ani, cu aproape 50 de milioane de ani mai devreme decât se considera anterior.

Până acum, se credea că angiospermele (plantele cu flori) aveau o istorie nu mai lungă de 130 de milioane de ani. Descoperirea noii specii de plantă cu floare, pe care autorii au numit-o Nanjinganthus dendrostyla, rescrie teoriile acceptate cu privire la evoluţia plantelor, sugerând că existau cu zeci de milioane de ani mai devreme. De asemenea, conform teoriilor, Nanjinganthus dendrostyla are o varietate de trăsături neaşteptate, scrie Phys.

MESAJE DE CRĂCIUN 2018. O colecţie de urări, mesaje, felicitări şi sms-uri frumoase pentru un Crăciun Fericit

Astăzi, angiospermele formează un grup important în lumea vegetală, iar originea lor a fost un subiect aprig dezbătut. Deşi se credea că angiospermele nu sunt mai vechi de 130 de milioane de ani, unele studii genetice au indicat că originea lor poate fi şi mai veche, dar până acum, nu au existat dovezi fosile pentru a demonstra existenţa acestora într-o perioadă mai timpurie.

„Cercetătorii nu ştiau cu certitudine cum au apărut florile pentru că părea că acestea au apărut în Cretacic de nicăieri”, a explicat Qiang Fu, autorul principal al studiului de la Nanjing Institute of Geology and Paleontology din China. „Studierea fosilelor de flori, în special în perioadele geologice mai vechi, este singura modalitatele de încredere pentru a obţine un răspuns la o astfel de întrebare”, a adăugat savantul.

Echipa a studiat 264 de eşantioane a 198 de flori fosilizate găsite în formaţiunea Xiangshanul de Sud din regiunea Nanjing din China recunoscută pentru abundenţa fosilelor din Jurasicul timpuriu. Numărul mare de exemplare a permis cercetătorilor să disece unele eşantioane  pentru a le studia cu ajutorul microscopiei de rezoluţie foarte mare, putând aşadar să reconstituie morfologia diferitelor flori fosile ale Nanjinganthus dendrostyla

O trăsătură cheie a angiospermelor este prezenţa ovulelor închise complet, care reprezintă precursorii seminţelor înainte de polenizare. În studiul de faţă, floarea reconstituită a avut o astfel de structură, confirmând că este specia de la începutul Jurasicului este o plantă angiospermă.

Deşi au mai fost descoperite angiosperme din alte ere mai târzii ale Jurasicului în nord-estul Chinei, există trăsături morfologice distince ale lui Nanjinganthus dendrostyla ceea ce înseamnă că specia face parte din alt gen.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Când au apărut plantele pe Pământ?

Au fost descoperite cele mai vechi urme din istoria vieţii pe Pământ

Primii oameni aveau defecte osoase din cauza împerecherii frecvente

Rămăşiţele unei rude a mamiferelor şi cei 38 de pui ai săi din perioada Jurasicului ar putea umple un gol al arborelui evoluţiei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase