Home » Natură » Căţeii instruiţi prin pedepse prezintă un nivel de stres mai mare

Căţeii instruiţi prin pedepse prezintă un nivel de stres mai mare

Căţeii instruiţi prin pedepse prezintă un nivel de stres mai mare
Publicat: 18.11.2019
Un studiu recent a ajuns la concluzia că bunăstarea căţeilor este afectată de către pedepse şi ţipete.

Un studiu recent a ajuns la concluzia că starea mentală a acelor căţei care sunt educaţi prin pedepse sau alte forme de condiţionare negativă este afectată, notează Science Alert. „Rezultatele noastre arată că câinii de companie instruiţi folosind metode bazate pe adversivitate au avut o bunăstare mai slabă în comparaţie cu câinii de companie instruiţi folosind metode bazate pe recompense, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung”, au scris cercetătorii în studiul lor.

„Mai exact, câinii care frecventează şcolile care folosesc metode bazate pe adversivitate au afişat mai multe comportamente legate de stres şi posturi ale corpului în timpul antrenamentului, creşteri mai mari ale nivelului cortizonului după antrenament”, au mai scris cercetărorii.

Aceste rezultate confirmă studii anterioare care au analizat modul în care diferite metode de dresaj afectează bunăstarea căţeilor, precizarea care trebuie făcută în aceste cazuri este că acele studii au fost efectuate pe căţeii care urmau să fie folosiţi de către poliţişti sau militari. Acest nou studiu se concentrează, în schimb, pe câinii de companie şi pe modul în care dresajul se reflectă în starea lor generală.

În cadrul acestui studiu au participat 42 de căţei care proveneau din trei şcoli care foloseau un sistem pe bază de recompense, gustări sau joacă, şi 50 de căţei care proveneau din patru şcoli care foloseau metode agresive de antrenament, ţipete sau interacţiuni fizice. 

Căţeii au fost filmaţi în cadrul a trei sesiuni de antrenamente timp de 15 minute şi le-au fost prelevate mostre de salivă pentru a le monitoriza nivelul de stres cu ajutorul cortizonului. De asemenea, semnele stresului au fost urmărite şi în timpul antrenamentului; printre acestea se numără căscatul, linsul buzelor, ridicarea labei şi lătratul.

Atunci când datele au fost analizate, cercetătorii au ajuns la concluzia că acei câini asupra cărora se folosesc metode bazate pe adversitate prezintă un nivel crescut de cortizon, asociat cu stresul.

Pentru a identifica impactul pe care diferitele metode de antrenament îl au asupra căţeilor pe termen lung a fost creat un experiment în care au fost folosite o serie boluri, în unele se afla gustărele, iar în altele nu. Cercetătorii au aflat că acei căţei care au fost dresaţi cu ajutorul metodelor pozitive identificau mai reprede bolurie cu gustărele. În mod opus, căţeii antrenaţi prin metode negative, identificau mai greu bolurile cu recompense şi chiar erau puţin mai reticienţi atunci când se apropiau de acestea.

Studiul a fost publicat pe serverul bioRxiv.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase