Home » Natură » Locul favorit al regizorilor de la Hollywood. Formațiunile de rocă ciudate care au apărut în sute de filme

Locul favorit al regizorilor de la Hollywood. Formațiunile de rocă ciudate care au apărut în sute de filme

Locul favorit al regizorilor de la Hollywood. Formațiunile de rocă ciudate care au apărut în sute de filme
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.09.2020

Situate în California centrală, Dealurile Alabama („Alabama Hills”) sunt unele dintre cele mai puțin cunoscute „vedete” ale filmelor de la Hollywood.

GALERIE FOTO

De fapt, este vorba mai puțin despre „dealuri” și mai mult despre formațiuni uriașe de rocă, acestea putând fi identificate prin contrastul splendid pe care îl formează cu Munții Sierra Nevada aflați în fundal. Deși acest peisaj este unic pe Pământ, asta nu a împiedicat diversitatea rolurilor pe care le-a „jucat” pe marile ecrane.

Aceste formațiuni de rocă ciudate sunt „actori versatili”, dându-se drept peisaje precum Colorado, Arizona, Wyoming, Mexico, Spain, Iran, Afghanistan, India, și China, dar și planete îndepărtate, universuri alternative și tărâmuri de fantezie.

100 de ani de la cea mai veche peliculă filmată în zonă

Ar fi imposibil de enumerat toate legendele marilor ecrane care au împărțit filme cu aceste arcade din piatră, însă câteva nume de menționat sunt Spencer Tracy, Errol Flynn, Clint Eastwood, Lucille Ball, Cary Grant, Cesar Romero, Natalie Wood și Russell Crowe.

În 2019 s-au împlinit 100 de ani de la cea mai veche filmare confirmată care a avut loc în zonă. Deși „The Round-Up”, avându-i ca protagoniști pe Fatty Arbuckle și Buster Keaton, este deseori descris drept primul film produs în Alabama Hills, acesta este doar cea mai veche peliculă cunoscută ca fiind filmată aici. A fost filmată în ianuarie 1920 și a ajuns în cinematografe spre sfârșitul acelui ani. Însă două alte filme lansate la începutul lui 1920, „Water, Water Everywhere” și „Cupid, the Cowpuncher”, au fost, de fapt, filmate în urmă cu un an, în 1919. Ambele sunt acum considerate pierdute.

Viitorul este incert pentru Alabama Hills

Anul 2019 nu a marcat doar centenarul primelor filme produse la Alabama Hills, ci și un alt eveniment important pentru istoria cinematografiei locale, anume a 30-a ediție a festivalului anual de film „Lone Pine”, care a avut loc în toamnă. Festivalul a început în 1989 sub denumirea de festivalul de film „Sierra” și prezintă filme produse în această zonă, iar după proiecții, participanții la festival se pot bucura de un tur ghidat pentru a vedea rocile și canioanele pe care tocmai le-au admirat pe ecran, potrivit Atlas Obscura.

Totuși, o consecință a pandemiei de COVID-19, zona a fost închisă pentru vizitatori în primăvara acestui an. A fost redeschisă recent, însă, pe măsură ce cazurilor de coronavirus continuă să crească, nu se știe exact dacă va mai permite accesul publicului. Este dificil de prezis ce se va întâmpla cu festivalul. Singurul lucru cert este că rocile nu se vor schimba, cel puțin nu atât de rapid încât să le observăm cu ochii noștri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O hartă veche de 2.000 de ani, sculptată pe o rocă vulcanică, a fost descoperită

O rocă de pe Marte, surprinsă în timp ce se rostogolea, denumită după The Rolling Stones – VIDEO

O rocă de pe Marte se întoarce acasă după 600.000 de ani petrecuți pe Pământ

Un mit demontat. Osul uman de pe Marte este, de fapt, o rocă modelată de intemperii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase