Home » Natură » Intâlniri violente între cimpanzei și gorile, observate pentru prima oară în sălbăticie

Intâlniri violente între cimpanzei și gorile, observate pentru prima oară în sălbăticie

Intâlniri violente între cimpanzei și gorile, observate pentru prima oară în sălbăticie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.08.2021

Cimpanzeii și gorilele nu sunt cunoscute pentru violență între specii, iar cele două specii hominide trăiesc în pace în anumite regiuni. Așadar, faptul că cercetătorii au observat, pentru prima oară, lupte mortale între cele două specii este surprinzător și trist.

Două incidente separate au fost observate în Parcul Național Loango din Gabon în 2019. În ambele cazuri, cimpanzeii au fost mai numeroși decât gorilele și au inițiat atacurile, iar în ambele cazuri un pui de gorilă a fost ucis.

Într-un nou studiu care detaliază incidentele, cercetătorii speră să dezvăluie mai multe detalii despre aceste agresiuni neobișnuite, fie că este vorba de lupte teritoriale, competiție pentru resurse sau altceva.

Primele dovezi că prezența cimpanzeilor poate avea un impact mortal asupra gorilelor

„Observațiile noastre oferă primele dovezi că prezența cimpanzeilor poate avea un impact mortal asupra gorilelor. Acum dorim să analizăm factorii care declanșează aceste interacțiuni agresive neobișnuite”, a explicat Tobias Deschner, primatolog la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania.

Prima întâlnire a avut loc în februarie 2019 și a implicat 18 cimpanzei și cinci gorile (între care două femele adulte și un pui), având o durată de 52 de minute. A doua interacțiune a avut loc în decembrie 2019 și a implicat 27 de cimpanzei (unii implicați în primul incident) și șapte gorile (între care trei femele adulte, un juvenil și doi pui), având o durată de 79 de minute.

În ambele cazuri, cimpanzeii au reușit să separe puii de gorilă de la mamele lor și să îi ucidă. În al doilea incident, puiul de gorilă a fost mâncat de cimpanzei. Celelalte gorile au scăpat, în timp ce unii cimpanzei au fost răniți.

„Încă mai avem multe de explorat și descoperit despre rudele noastre cele mai apropiate”

Având în vedere aceste bătălii rare, întrebarea este ce le-ar fi putut cauza. Cercetătorii cred că cimpanzeii ar fi considerat puii de gorilă drept pradă, ar fi concurat cu gorilele pentru resurse sau s-ar fi luptat pentru anumite teritorii, potrivit Science Alert.

„Ne aflăm abia la început. Dorim să înțelegem efectele competiției asupra interacțiunilor între cele două specii de maimuțe mari din Loango. Studiul nostru arată că încă mai avem multe de explorat și descoperit despre rudele noastre cele mai apropiate, iar Parcul Național Loango și habitatul său unic este locul ideal pentru astfel de cercetări”, a explicat Simone Pika, biolog cognitiv la Universitatea Osnabrück din Germania.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gorilele trişează la fel ca oamenii. Cercetătorii au descoperit că animalele apelează la diferite tactici pentru a obţine recompensa

Gorilele trăiesc în societăţi complexe, care se asemănă cu cele umane

Celulele umane par mai tinere decât ale cimpanzeilor, în ciuda faptului că împărtășeșc 99% din codul genetic

Un studiu a dus la descoperirea unui os misterios în inimile unor cimpanzei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase