Home » Natură » Un eveniment masiv de „înflorire” a fitoplanctonului, cauzat de incendiile de vegetație din Australia

Un eveniment masiv de „înflorire” a fitoplanctonului, cauzat de incendiile de vegetație din Australia

Un eveniment masiv de „înflorire” a fitoplanctonului, cauzat de incendiile de vegetație din Australia
Fum de la incendiile de vegetație din Australia deasupra oceanului, 6 ianuarie 2020. Sursa foto: NICT Japan
Publicat: 20.09.2021

Fumul de la incendiile de vegetație australiene din 2019 și 2020 au cauzat o „înflorire” a fitoplanctonului în Oceanul Sudic mai mare decât întregul continent australian, potrivit noilor cercetări.

O echipă internațională de oameni de știință a descoperit prin intermediul datelor colectate de sateliți că „înflorirea” fitoplanctonului, alge marine microscopice, a avut loc în oceanul dintre America de Sud și Noua Zeelandă începând cu octombrie 2019. Evenimentul a durat în jur de patru luni.

Norii de fum de la incendiile de vegetație din Australia au ajuns în stratosferă și au călătorit în jurul lumii, depozitând particule de aerosoli la mii de kilometri depărtare de Australia.

Studiul, publicat în jurnalul Nature, a descoperit că evenimentele de „înflorire” au fost rezultatul particulelor de fier din aerosolii de fum.

Evenimentele de înflorire a fitoplanctonului, vizibile din spațiu

Unul dintre autorii studiului, profesorul Peter Strutton de la Institutul pentru Studii Marine și Antarctice din cadrul Universității din Tasmania, a asemănat înflorirea fitoplanctonului cu „întregul deșert Sahara transformându-se într-o pășune moderat productivă timp de câteva luni”.

Fitoplanctonul are nevoie de fier pentru fotosinteză. „Întregul Ocean Sudic este pur și simplu scăzut în fier pentru că este la mare depărtare de surse de nisip, astfel că orice cantitate mică de fier care ajunge să fie depozitată aici poate cauza un răspuns puternic”, a explicat Strutton.

Evenimentele de înflorire a fitoplanctonului sunt vizibile din spațiu și au loc atunci când există o abundență de lumină solară și nutrienți, astfel ducând la o explozie a populației. Evenimentul masiv din Oceanul Sudic a avut loc într-un moment al anului în care activitatea fitoplanctonului este de obicei minimală.

Impactul enorm pe care aerosolii îl pot avea la mii de kilometri depărtare

Cercetătorii estimează că, de fapt, cantitatea de carbon absorbită de celulele fitoplanctonului în urma înfloririi ar fi fost echivalentă cu aproximativ 95% din emisiile generate de incendiile de vegetație din 2019 și 2020.

O varietate de factori afectează fotosinteza și captarea de carbon a fitoplanctonului, inclusiv lumina și temperatura disponibilă, astfel că nu este cert dacă emisiile ar fi fost captate la mari adâncimi în ocean. Însă, cert este că evenimentele de acest fel au un impact major asupra ecosistemului planetei.

„Aceste cercetări ilustrează impactul enorm pe care aerosolii din Australia îl pot avea la mii de kilometri depărtare, fapt ce nu l-am fi știut dacă nu aveam sisteme globale de monitorizare a oceanelor”, a mai spus Strutton.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională, alarmați de incendiile de vegetație de pe Pământ

Incendiile de vegetație din Australia au avut un efect șocant asupra atmosferei Pământului

Un arbore sequoia continuă să ardă mocnit după incendiile de vegetație de anul trecut din California

Pagubele majore cauzate de incendiile de vegetație din California pot fi văzute din spațiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase