Home » Natură » Cum sare larva acestui gândac plat de scoarță? Saltul insectei i-a uimit chiar și pe cercetători

Cum sare larva acestui gândac plat de scoarță? Saltul insectei i-a uimit chiar și pe cercetători

Cum sare larva acestui gândac plat de scoarță? Saltul insectei i-a uimit chiar și pe cercetători
Foto: Bertone et al., PLOS ONE, 2022
Publicat: 23.01.2022

În timp ce majoritatea oamenilor caută să evite orice întâlnire cu insectele târâtoare, entomologii (oamenii de știință care studiază insectele) trebuie să le caute în mod activ. Însă întâlnirea cu larva acestui gândac plat de scoarță s-a petrecut întâmplător.

„Un coleg a observat un copac mort în mijlocul campusului nostru universitar”, a declarat entomologul Adrian Smith, de la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord.

„Dacă ești entomolog, când vezi un copac aflat în această situație, întotdeauna merită să decojești scoarța și să vezi ce poți găsi dedesubt”, a continuat specialistul.

Curiozitatea a dat roade, cercetătorii au descoperit larvele unei specii de gândac plat de scoarță (Laemophloeus biguttatus) care are un mod de a sări pe care nimeni nu l-a mai văzut înainte.

Larva acestui gândac plat de scoarță măsoară aproximativ 5,5 milimetri

Micile larve par să-și strângă trupurile înainte de a sări ghemuite. Larvele ating viteze de decolare de 0,6 metri pe secundă și călătoresc în medie două lungimi de corp pe orizontală și 1,5 lungimi de corp pe verticală. Este un spectacol uimitor.

„Modul în care săreau aceste larve a fost impresionant încă de la început, dar nu am înțeles imediat cât de unic este”, spune entomologul Matt Bertone, de la Clinica de boli și insecte a plantelor de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

„Am arătat asta unui număr de experți în gândaci din toată țara și niciunul dintre ei nu mai văzuse așa ceva. Atunci am realizat că trebuie să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care larva face ceea ce face”, a continuat Bertone.

Modul în care sare această larvă este unic

Majoritatea gândacilor sau insectelor săritoare folosesc un mecanism de blocare pentru a sări – săritura este propulsată de eliberarea acelui mecanism. Puteți vedea acest tip de mecanism biologic în acțiune în lovitura extrem de puternică de „pumn” a crevetelui cu mantie.

Dar, în acest caz, cercetătorii nu au reușit să găsească un astfel de mecanism de blocare deși au încercat în toate modurile cunoscute. Ei au folosit camere care pot captura 60.000 de cadre pe secundă, precum și scanări MicroCT și imagini cu microscopul electronic de scanare pentru a privi în detaliu întregul corp, dar nu au putut găsi nimic.

Echipa a analizat chiar și compoziția corpului larvei pentru a determina dacă ar putea sări atât de sus doar folosind mușchii, fără un mecanism de blocare. Ei au descoperit că micuța creatură nu avea destui mușchi pentru a reuși.

„Știm că stochează energie, dar „unde” este o întrebare diferită”, spune Smith.

„Ghearele lor mici se desprind de suprafață și apoi, dintr-o dată, larva este în aer”.

Satul larvelor, surprinzător de frumos

Cercetătorii au arătat că, în loc să folosească un mecanism de eliberare, larvele își încordează întregul corp și, atunci când își pierd aderența pe unul dintre picioare, capul lor este capabil să se aplece spre interior, moment în care larva sare. Saltul în sine este surprinzător de frumos.

Deși echipa nu este sigură de ce larva sare în acest fel, dacă trăiești într-o locuință temporară sub scoarța unui copac mort, înseamnă că trebuie să fii capabil de a pleca rapid.

„Ar putea fi pentru a scăpa de prădători, ar putea fi pentru a se dispersa, ar putea fi o combinație”, spune Smith.

„Aș lucra mai mult la asta, dar nu am mai văzut insectele de atunci”, a adăugat cercetătorul.

O insectă similară a fost observată în Japonia

Din păcate, acest copac plin de insecte a dispărut din campusul Universității de Stat din Carolina de Nord. Cercetătorii au avut la dispoziție doar o perioadă mică de timp pentru a colecta cât mai multe insecte cu putință înainte ca copacul să ajungă la gater.

Dar nu este totul pierdut. Când Smith a publicat un alt videoclip pe canalul său de YouTube despre larvele săritoare, un cercetător din Japonia, pe nume Takahiro Yoshida, a văzut videoclipul și și-a dat seama imediat că a văzut un alt tip de larve de gândaci din zona sa sărind într-un mod similar.

Acest al doilea gândac este în aceeași familie taxonomică, dar este un gen diferit, așa că sunt doar parțial înrudiți, potrivit ScienceAlert.

„El a observat [aceste larve] având un fel de a sări foarte rapid, așa că le-a filmat cu telefonul mobil în acel moment. Probabil că nu s-a mai gândit la asta până când a văzut acel videoclip și a spus: „Știu exact ce este. Am să le trimit imediat un email acestor oameni!”, spune Smith.

„Deci este probabil un comportament larg dispersat în acest grup de animale, care nu era cunoscut înainte”, a continuat omul de știință.

În ciuda aspectului lor respingător, poate că ar trebui să petrecem mai mult timp uitându-ne sub scoarță după astfel de insecte. Cine știe, s-ar putea chiar să avem noroc și o larvă de gândac să sară spre noi. Cercetarea a fost publicată în PLOS ONE.

Vă recomandăm să citiți și:

Motivul surprinzător pentru care unele femele de păsări își înșală partenerul

O lagună din Patagonia a devenit roz deschis, însă nu din cauze naturale

Un biolog marin a folosit realitatea virtuală pentru a plimba oamenii prin adâncurile Oceanului Pacific

Creatura din ocean care îi îngrozește pe marii rechini albi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase