Home » Natură » Cea mai rară specie de mamifer marin din lume. Ce șanse mai are de supraviețuire?

Cea mai rară specie de mamifer marin din lume. Ce șanse mai are de supraviețuire?

Cea mai rară specie de mamifer marin din lume. Ce șanse mai are de supraviețuire?
Credit foto: AFP PHOTO/ SEMARNAT/Profimedia
Publicat: 21.05.2022

Cel mai rar mamifer marin din lume încă mai are o șansă la supraviețuire, cu toate că mai există doar zece specimene in sălbăticie, arată un studiu genetic.

Vaquita este pe cale de dispariție, dar oamenii de știință spun că testele ADN arată faptul că populația este încă viabilă din punct de vedere genetic.

Micul marsuin argintiu trăiește doar in Golful California din Mexic. Cu toate acestea, se confruntă cu o amenințare existențială din cauza faptului că este prins în plasele pescarilor, indică BBC.

„Studiul nostru arata foarte clar faptul că specia are o șansă destul de mare de a evita dispariția, asta dacă o putem proteja prin eliminarea plaselor din habitatul lor”, spune dr. Jaqueline Robinson de la Universitatea California din San Francisco.

Specia periclitată poate fi salvată

Nu trebuie să credem că specia este menită extincției doar pentru că are un număr atât de mic de reprezentanți. „Totul depinde de alegerile și acțiunile noastre, în sensul de a le oferi mamiferelor cele mai bune șanse pentru supraviețuire”.

Studiul a mai scos la iveală faptul că specia nu este „compromisă din punct de vedere genetic” și că ar putea să fie revitalizată, dar asta doar dacă habitatul este protejat pe deplin. „Au toate șansele de a putea trece cu bine peste următorii 50 de ani dacă sunt protejate”, mai spune doctorul Robinson.

Cercetătorii au analizat mostrele de ADN luate de la exemplarele capturate intre 1985 și 2017, mamifere similare cu cele din ziua de azi. În continuare au realizat un model pe calculator pentru a prezice schimbările populației pentru următorii 50 de ani – în baza descoperirilor genetice făcute de aceștia.

Cu toate acestea, eforturile se pot dovedi dificile

Dată fiind raritatea speciei, cu mici variații genetice, riscurile legate de încrucișare sunt reduse, mai spun cercetătorii. Aceștia mai cred că se pot trage concluzii și legate de alte specii le cale de dispariție, cum ar fi cele care trăiesc pe insule sau într-un mediu limitat.

Dar salvarea vaquita ar putea fi o provocare, pe fondul tensiunilor anterioare dintre conservaționiști și localnici, dar și a disensiunilor diplomatice referitoare la interdicțiile legate de pescuit, impuse de autoritățile din Mexic. Tentativele de a interzice plasele au fost întâmpinate de opoziție.

Comerțul ilegal cu peștele numit totoaba a contribuit la dispariția vaquita și a altor specii marine, care se încurcă în plase. Totoaba reprezenta o sursă de hrană înainte de a fi inclus pe lista speciilor periclitate.

Vezica înotătoare, un organ care ajută peștii să rămână pe linia de plutire, este foarte apreciată în China pentru proprietățile sale medicinale.

Vă mai recomandăm și:

Lamantinii mor de foame în ecosistemele afectate de criza climatică. Scene macabre descrise de cercetători

Un pescar mexican a murit după ce barca lui s-a ciocnit de un vas care proteja o specie rară de delfini

Dovezile pescuitului ilegal de sturioni din Delta Dunării, găsite în apă

Cum s-a transformat Facebook în centru de comerţ ilegal de antichităţi, în perioada de izolare

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase