Home » Natură » Schimbările climatice, în mâinile lor. Cine sunt cei 10 actori financiari care dețin cheia?

Schimbările climatice, în mâinile lor. Cine sunt cei 10 actori financiari care dețin cheia?

Schimbările climatice, în mâinile lor. Cine sunt cei 10 actori financiari care dețin cheia?
Incendiu de vegetație în Mariposa, California, 23 iulie 2022. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.08.2022

Un nou raport punctează cei 10 actori financiari cu cea mai mare influență asupra economiei combustibililor fosili și subliniază rolul decisiv pe care aceștia îl pot juca în a ajuta la decarbonizarea viitorului nostru și combaterea schimbărilor climatice.

Studiul a constatat că primii 10 cei mai influenți actori, inclusiv consilieri de investiții, guverne și fonduri suverane din întreaga lume, dețin 49,5% din emisiile potențiale de la cele mai mari firme energetice din lume.

„Acest lucru ne arată că atât investitorii, cât și guvernele pot fi în fruntea schimbării dacă cetățenii și clienții îi îndeamnă să decarbonizeze”, a spus Truzaar Dordi, cercetător principal de la Universitatea din Waterloo, indică EurekAlert.

„Un număr concentrat de investitori cu potențialul de a influența traiectoria industriei combustibililor fosili este fie o problemă, fie o oportunitate, în funcție de modul în care vedeți lucrurile”.

Influența asupra procesului de decarbonizare

Pentru a ajunge la lista lor, cercetătorii au folosit un nou mecanism de notare, care combină deținerile de combustibili fosili ale actorului financiar și investițiile în cele mai mari 200 de firme de combustibili fosili din lume.

„Dacă sunt serioase, piețele de capital pot permite o tranziție cu emisii scăzute de carbon în rândul celor mai mari proprietari de rezerve de cărbune, petrol și gaze din lume”, a spus Dordi. „Angajamentele recente de reducere a expunerii la carbon în portofoliile de investiții și implicarea cu industria combustibililor fosili indică faptul că este posibil să ne îndreptăm deja în această direcție”.

Lucrarea prezintă modalități specifice prin care aceste 10 guverne și consilieri de investiții privați pot face schimbări care vor avea un impact transformator în lupta împotriva efectelor generate de schimbările climatice. Unele recomandări includ dezvăluirea publică a unei renunțări programate a finanțării combustibililor fosili, o evaluare a alinierii a portofoliilor de investiții cu un scenariu de 1,5°C.

Reducerea combustibililor fosili

„În mod individual, reducerea cererii de combustibili fosili prin reducerea șofatului și zborurilor, precum și oprirea aparatului de aer condiționat este o idee grozavă. Ar trebui să continuăm să facem asta. Dar trebuie să ne reducem și producția de combustibili fosili, pe care acești 10 actori o pot determina. Fără asta, pur și simplu nu vom avea ceea ce este necesar pentru a ne atinge obiectivele de emisii și a evita catastrofa”, au subliniat cercetătorii.

Studiul, realizat de Dordi și Olaf Weber de la Universitatea Waterloo, împreună cu cercetătorii Sebastian Gehricke de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă și Alain Naef de la Banque de France, a fost publicat recent în revista Environmental Innovation and Societal Transitions.

Vă mai recomandăm și:

Legătura dintre poluare, tulburările autoimune și bolile cronice, descoperită de noi studii

Oamenii de știință au găsit legăturile dintre poluarea solului și bolile de inimă

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase