Home » Natură » Cât de mult cadmiu conțin boabele de cacao?

Cât de mult cadmiu conțin boabele de cacao?

Cât de mult cadmiu conțin boabele de cacao?
Sursa foto: HZB/EurekAlert
Publicat: 16.04.2023

Boabele de cacao pot absorbi metale grele toxice din sol, cum ar fi cadmiul. Unele zone de cultivare, în special în America de Sud, sunt poluate cu metale grele, în unele cazuri în mod considerabil.

O echipă de la Unitatea de Cercetare BESSY II din Berlin, Germania, a reușit să măsoare pentru prima dată, în mod noninvaziv, unde se acumulează cadmiul în boabele de cacao. Cercetătorii au descoperit că metalul se acumulează în principal în coajă, conform Phys.org.

Lucrarea este publicată în revista Analytical Chemistry, iar investigațiile ulterioare arată că prelucrarea boabelor de cacao poate avea o mare influență asupra concentrației de metale grele.

Cinci milioane de tone de boabe de cacao ajung anual pe piață

Oamenii recoltează boabele de cacao de cel puțin 5.000 de ani. Ei au învățat să fermenteze, să prăjească, să macine și să prelucreze boabele cu zahăr și grăsime pentru a obține ciocolată delicioasă. În prezent, în jur de cinci milioane de tone de boabe de cacao ajung anual pe piață, provenind doar din câteva zone de creștere din regiunile tropicale.

Ciocolata este considerată un aliment de suflet: aminoacizii, cum ar fi triptofanul, înviorează starea de spirit. Boabele de cacao conțin, totodată, compuși antiinflamatori și oligoelemente prețioase. Totuși, arborele de cacao absoarbe metale grele toxice dacă solurile sunt poluate, de exemplu, prin minerit, ceea ce poate otrăvi treptat apele subterane și solurile.

Dar unde se acumulează aceste metale grele în boabele de cacao? De la recoltare și până la obținerea materiei prime pentru ciocolată, boabele sunt supuse mai multor etape de tratamente diferite, care ar putea reduce contaminarea. În mod ideal, tratamentul ar putea fi optimizat pentru a se asigura că metalele grele sunt reduse, dar că oligoelementele sunt păstrate.

Cercetătorii au examinat mostre de cacao dintr-o regiune de cultivare din Columbia, care erau contaminate cu o medie de 4,2 miligrame/kilogram de cadmiu. Această valoare este cu mult peste limitele europene de 0,1-0,8 mg cadmiu/kg în produsele de cacao.

„S-a înțeles foarte puțin modul în care cadmiul migrează din sol prin rădăcini în plantă și unde se acumulează elementul în boabe. Mai ales pentru că nu a fost posibilă localizarea precisă a conținutului de cadmiu în mod non-invaziv”, a spus dr. Ioanna Mantouvalou. Experimentele au fost realizate de doctoranzii Frank Förste (Universitatea Tehnică din Berlin) și Leona Bauer (Universitatea Tehnică din Berlin și HZB).

Cadmiul se acumulează predominant în învelișul exterior al boabelor de cacao

Cadmiul este deosebit de dificil de detectat, a explicat Mantouvalou. Acest lucru se datorează faptului că semnalul de cadmiu, care produce excitarea electronilor externi, se află exact sub semnalul de fluorescență mult mai puternic al elementului potasiu, care se găsește în concentrații mai mari în cacao.

„Prin urmare, excităm o coajă de electroni mai profundă a atomului de cadmiu, ceea ce este posibil doar cu raze X dure la BAMLine”, a spus Frank Förste.

„Acest lucru ne-a permis să cartografiem secțiunile transversale ale boabelor de cacao cu o rezoluție înaltă și să arătăm că metale grele precum cadmiu se acumulează predominant în cochilia exterioară”, a continuat Leona Bauer.

De asemenea, cercetătorii au descoperit diferențe interesante între boabele de cacao înainte și după prăjire.

„Am reușit să demonstrăm că prăjirea modifică distribuția elementelor în boabe”, a precizat Mantouvalou.

Cercetările ulterioare ar putea explora în mod sistematic modul de îmbunătățire a etapelor de procesare pentru a minimiza expunerea.

Vă mai recomandăm și: 

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Alimentele fermentate ar putea reduce nivelul de stres

10 alimente bogate în antioxidanți pe care sa le incluzi în dieta zilnică

Un recipient medicinal vechi de 500 de ani conține un amestec de plante cu proprietăți antiinflamatorii

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase