Home » Natură » Cercetătorii au descoperit că ghețarii s-ar topi mult mai repede decât credeam

Cercetătorii au descoperit că ghețarii s-ar topi mult mai repede decât credeam

Publicat: 14.05.2023

O analiză mai atentă a dezvăluit o stabilitate mai mică a ghețarilor în timpul schimbării mareelor – și, prin urmare, o rată mai mare de topire – decât se estima anterior, din cauza încălzirii globale.

Descoperirea explică de ce ratele de topire a ghețarilor depășesc cu mult previziunile anterioare.

„Această dinamică nu este inclusă în modele, iar dacă ar fi să o includem, ar crește proiecțiile privind creșterea nivelului mării cu până la 200% pentru toți ghețarii care se termină în ocean, adică cea mai mare parte din nordul Groenlandei și toată Antarctica”, a declarat Eric Rignot, cercetător în domeniul sistemelor terestre de la Universitatea din California, Irvine (UCI).

Spre deosebire de marginea platourilor de gheață care se extind deasupra oceanului, care fluctuează în mod natural într-o anumită măsură între anotimpuri, în mod tradițional se credea că linia de fundare nu migrează în timpul ciclurilor de maree.

Dar înregistrările prin satelit dezvăluie modul în care apele mai calde au modificat această dinamică.

Ratele de topire a ghețarilor depășesc cu mult previziunile anterioare

Glaciologul Enrico Ciracì de la UCI și colegii săi au analizat datele din satelit pentru zona de eșuare a ghețarului Petermann din nord-vestul Groenlandei. Acest ghețar are suficientă gheață deasupra nivelului mării pentru a crea o creștere globală a nivelului mării de 38 de centimetri, în cazul în care se topește complet în ocean, scrie ScienceAlert.

Împreună cu doi dintre vecinii săi, ghețarul Petermann reprezintă cea mai mare amenințare pentru creșterea rapidă a nivelului mării din Groenlanda. Deoarece sunt împământeniți sub nivelul mării, cea mai mare parte a apei de topire a acestora se scurge direct în ocean.

Observațiile prin satelit de înaltă rezoluție dezvăluie migrații de gheață de maree care acoperă un număr de kilometri. „Linia de împământare a lui Petermann migrează între 2 și 6 kilometri în funcție de maree”, explică Ciraci.

Toate aceste mișcări au sculptat, de asemenea, o peșteră înaltă de 204 metri la baza ghețarului, care permite apei calde să roadă și mai mult gheața. „Linia de împământare migrează pe distanțe considerabile ca răspuns la forța mareelor, care aduce o cantitate mare de căldură oceanică, la viteză mare, sub gheața împământenită”, scrie echipa în lucrarea lor.

Migrațiile de gheață de maree se întind pe kilometri

Din jurul anului 2016, linia de împământare a lui Petermann se retrage rapid cu 1 kilometru pe an. În total, linia de împământare a ghețarului s-a retras cu puțin sub 4 kilometri, între 2016 și 2022.

Mai mult, cea mai rapidă rată de topire înregistrată de echipă a fost în interiorul zonelor de împământare – până la 80 de metri pe an la vârf de topire.

Stratul de gheață din Groenlanda a crescut deja nivelul mării cu 14 milimetri din 1972, contribuind la oceane cu miliarde de tone de apă care înainte era blocată în gheața terestră. Acest lucru a avut loc din cauza topirii suprafeței ca urmare a temperaturilor mai ridicate ale aerului, iar acum știm că apa care se încălzește contribuie, de asemenea, la topire mai mult decât se credea anterior.

Această cercetare a fost publicată în PNAS.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au calculat cât de repede s-ar putea topi calota glaciară din Groenlanda

De ce Groenlanda este „medicament pentru suflet”?

Ghețarii din Groenlanda s-ar topi de 100 de ori mai repede decât credeau cercetătorii

Istoria ar putea fi rescrisă. De ce au părăsit vikingii Groenlanda?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase