Home » Natură » Test de cultură generală. Care este cel mai vechi lac de pe Pământ?

Test de cultură generală. Care este cel mai vechi lac de pe Pământ?

Publicat: 19.03.2025

Care este cel mai vechi lac de pe Pământ? Pe planeta noastră există doar 20 de lacuri străvechi (cu o vechime de peste 1 milion de ani), însă unul le întrece pe toate: Lacul Baikal, situat în sud-estul Siberiei.

Potrivit cercetătorilor, Lacul Baikal s-a format acum aproximativ 25 de milioane de ani, ceea ce îl face cel mai vechi lac de pe Pământ. În comparație, Marile Lacuri din America de Nord au mai puțin de 20.000 de ani. Următorul lac ca vechime este Lacul Issyk-Kul din Kârgâzstan, care are în jur de 20 de milioane de ani.

Lacul Baikal are o suprafață de 31.700 km², fiind al șaptelea cel mai mare lac din lume. Acesta are o adâncime de 1,6 km (cel mai adânc lac de apă dulce de pe Pământ). Între 5 și 7 km de sedimente se află pe fundul lacului.

Pentru a determina vârsta lacului, oamenii de știință folosesc datări izotopice, analizând raporturile de izotopi radioactivi precum cesiu, plumb și carbon din straturile de sedimente.

Care este cel mai vechi lac de pe Pământ și cum s-a format?

Majoritatea lacurilor de pe Pământ sunt formate prin procese glaciare, ceea ce le face efemere în istoria geologică. Însă Lacul Baikal este un lac de rift, format prin mișcarea a două plăci tectonice care se îndepărtează una de cealaltă, explică Live Science.

Acest proces creează o fisură (graben) care continuă să se adâncească, permițându-i lacului să existe timp de milioane de ani. De fapt, Lacul Baikal se lărgește cu 2,5 cm pe an. Alte lacuri vechi formate în același mod sunt Lacul Tanganyika (12 milioane de ani) și Lacul Malawi (5 milioane de ani).

Lacul Baikal, un paradis al biodiversității și destinație turistică extremă

Datorită vechimii sale, Lacul Baikal este cel mai diversificat lac de pe Pământ din punct de vedere biologic. Printre cele mai impresionante specii endemice se numără: foca de Baikal (Pusa sibirica), care este singura specie de focă de apă dulce; sute de specii de creveți de apă dulce; și ciatomee gigantice, adică alge unicelulare care au cochilii de siliciu și ating dimensiuni neobișnuit de mari.

Deși poate fi vizitat, lacului îi lipsesc condițiile prielnice pentru înot. Este acoperit de gheață timp de cinci luni pe an, iar temperatura medie a apei este de 4°C. Dacă vrei să înoți în Baikal, „trebuie să fii foarte curajos”, avertizează cercetătorii.

Lacul Baikal nu este doar o minune naturală, ci și o capsulă a timpului, unde oamenii de știință pot studia evoluția și schimbările climatice pe parcursul milioanelor de ani.

Vă recomandăm să citiți și:

Femelele de bivol sălbatic își aleg prietenii în funcție de personalitate

Cinci produse din plastic, folosite zilnic de oameni, care sufocă planeta

Zeci de țări cer un obiectiv global de reducere a producției de plastic

Plantele care economisesc sute de miliarde de dolari în protecția împotriva inundațiilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase