27 de specii noi au fost descoperite în Peru. Deși multe specii noi sunt descoperite în jungle îndepărtate sau în adâncurile oceanelor, unele se află chiar sub ochii noștri. O expediție de cercetare a dezvăluit 27 de specii necunoscute științei în regiunea Alto Mayo; printre acestea se numără o salamandră de culoarea bronzului și un șoarece semi-acvatic extrem de rar, aflate într-o zonă plină de orașe, sate și terenuri agricole.
Regiunea Alto Mayo se întinde pe aproximativ 769.000 de hectare și cuprinde șapte tipuri distincte de păduri, precum și teritorii aparținându-le comunităților indigene Awajún. Deși urbanizarea și defrișările avansează rapid, zona adăpostește o biodiversitate bogată, din care o parte a rămas necunoscută până acum, scrie IFL Science.
27 de specii noi au fost descoperite în Peru. În timpul expediției, cercetătorii au identificat peste 950 de specii de plante, multe dintre ele folosite de comunitățile indigene pentru medicamente, hrană și materiale de construcție. De asemenea, au fost înregistrate peste 200 de specii de fluturi, dintre care 14 au fost observate pentru prima dată în Alto Mayo, iar 10 sunt complet noi pentru știință. Lista descoperirilor include și două specii noi de gândaci scarabeu, dintr-un total de 70 de specii identificate în timpul expediției.
În ceea ce privește reptilele și amfibienii, echipa a descoperit trei specii noi de amfibieni, printre care o salamandră cățărătoare (Bolitoglossa sp.) ce folosește o limbă lungă și lipicioasă pentru a-și prinde prada, precum și două posibile specii noi de șerpi. În mod surprinzător, au fost descoperite și mamifere necunoscute anterior, inclusiv o specie extrem de rară de șoarece amfibiu, găsită într-o singură zonă mlăștinoasă. De asemenea, expediția a identificat o nouă specie de liliac, o veveriță și un șoarece cu țepi.
„Descoperirea a patru noi mamifere într-o singură expediție este surprinzătoare, iar faptul că acestea au fost găsite într-o regiune cu populație umană semnificativă este extraordinar”, a declarat Trond Larsen, liderul Programului de Evaluare Rapidă al organizației Conservation International din cadrul Moore Center for Science.
Printre cele mai ciudate specii descoperite se numără un pește cu „cap de gelatină”, care are o înfățișare neobișnuită și ridică întrebări despre funcțiile anatomiei sale unice, încă neelucidate.
În total, echipa a înregistrat 2.046 specii, dintre care aproximativ 34 par să trăiască exclusiv în peisajul Alto Mayo, multe fiind deja amenințate cu dispariția. Aceste date vor fi folosite pentru a elabora planuri de conservare, care includ conectarea pădurii Alto Mayo cu Cordillera Escalera Regional Conservation Area. Această inițiativă ar trebui să creeze un coridor protejat, esențial pentru supraviețuirea speciilor din regiune.
„Am descoperit că zonele apropiate de orașe și sate susțin în continuare o biodiversitate incredibil de bogată, incluzând specii care nu se găsesc nicăieri altundeva. Aceste rezultate subliniază că, chiar și în locuri puternic influențate de oameni, biodiversitatea poate persista, însă doar dacă ecosistemele sunt gestionate sustenabil”, a spus Larsen.
Câinii maidanezi din India au o culoare preferată
Test de cultură generală. Care este diferența dintre molii și fluturi?
Este adevărat că elefanții nu fac cancer?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre lei de mare și foci?