Home » Știință » Virusul pentru care nu există tratament se răspândeşte în lume. Avertismentul unor guverne: Amânaţi apariţia unei sarcini, iar gravidele să evite călătoria! – VIDEO

Virusul pentru care nu există tratament se răspândeşte în lume. Avertismentul unor guverne: Amânaţi apariţia unei sarcini, iar gravidele să evite călătoria! – VIDEO

Publicat: 23.01.2016
Virusul pentru care nu există tratament se răspândeşte în lume. Avertismentul unor guverne: Amânaţi apariţia unei sarcini, iar gravidele să evite călătoria! – VIDEO
Virusul Zika, transmis prin muşcătura a doi ţânţari, se răspândeşte de la o zi la alta.

Autorităţile din El Salvador le-a recomandat femeilor să îşi amâne o eventuală sarcină până în 2018, pentru a preveni naşterea unor copii cu malformaţii ca urmare a transmiterii virusului Zika de la mamă la făt.

Autorităţile din El Salvador au decis să facă această recomandare după ce în decursul anului 2015 şi în primele săptămâni ale acestui an au fost înregistrare 5.397 de cazuri de infectare cu acest virus. Oficial, 96 de femei însărcinate au fost diagnisticate în această perioadă ca fiind infectate cu acest virus, însă niciuna nu ar fi adus pe lume un copil cu microcefalie, un cap anormal de mic, pe care această boală le poate cauza.

S-a demonstrat ştiinţific. Ce nu a spus nimeni până acum despre sexul oral

În Columbia, care este a doua ţară cu cea mai mare răspândire a virusului Zika după Brazilia, Guvernul a sfătuit femeile să îşi amâne momentul apraiţiei unei eventuale sarcini cu doar şase-opt luni de zile. În Columbia există peste 13.500 de cazuri de infecţie cu acest virus, iar în Brazilia, autorităţile au anunţat că din octombrie şi până în prezent s-au născut 3.893 de copii cu microcefalie.

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a anunţat joi că cercetătorii din ţară lucrează cu mai multe laboratoare din străinătate în încercarea de a realiza un vaccin împotriva acestui virus pentru care nu există tratament.

Virusul Zika se transmite prin muşcătura ţânţarilor Aedes aegypti şi a ţânţarilor tigru (Aedes albopictus). Insectele muşcă o persoană bolnavă, preiau virusul şi îl transmit ulterior la persoane sanatoase. În prezent, singura soluţie este prevenirea, oamenii din zonele afectate neputând face altceva decât să se protejeze de ciupiturile de ţânţari.

VIDEO. Uită de benzină sau motorină. S-a inventat maşina care merge cu apă, oţet şi cola

La adulţi, Zika provoacă o boală uşoară, cu febră, erupţii cutanate, dureri articulare şi conjunctivită, simptome care, de obicei, durează circa o săptămână.

De la femeile însărcinate, virusul se poate transmite la făt, care va dezvolta, însă, microcefalie care le afectează dezvoltarea fizică şi intelectuală, dar care poate provoca şi moarte.

Dar la femeile gravide, virusul se poate raspandi la fat si cauza microcefalie – o conditie care implica contractie creierului care limitează grav dezvoltarea intelectuală şi fizică a copilului – sau de deces.

Experţii în sănătate nu înţeleg cum virusul, care a fost detectat pentru prima dată în Uganda, în 1947, şi a fost necunoscut în America până anul trecut, se răspândeşte atât de rapid în Brazilia şi la ţările vecine.

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii a avertizat femeile gravide să evite să călătorească în 14 ţări şi teritorii din Caraibe şi America Latină din cauza virusului.

Avertizarea este valabilă pentru: Brazila, Columbia, El Salvador, Guiana Franceză, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexic, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela şi Puerto Rico.

Surse: Aljazeera, AFP

Citeşte şi:

De ce mor unii oameni în timp ce curăţă zăpada

Controversatul cercetător italian Canavero anunţă efectuarea PRIMULUI TRANSPLANT de cap. ATENŢIE, imagini FOTO şi VIDEO cu puternic impact emoţional

Inteligenţa artificială este pe cale să declanşeze schimbări dramatice. Avertismentul experţilor

Motivul fascinant pentru care vezi ocazional pete minuscule plutind în ochi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase