Home » Știință » Unii dintre pacienţii care suferă de Alzheimer îşi pot păstra capacitatea cognitivă şi pot stoca amintiri

Unii dintre pacienţii care suferă de Alzheimer îşi pot păstra capacitatea cognitivă şi pot stoca amintiri

Unii dintre pacienţii care suferă de Alzheimer îşi pot păstra capacitatea cognitivă şi pot stoca amintiri
Publicat: 16.11.2016
Un studiu la care au participat persoane vârstnice a arătat că unele persoane pot fi protejate în faţa declinului cognitiv asociat cu boala Alzheimer. Cercetătorii au examinat creierul a 8 participanţi care aveau o excelentă capacitate de memorie şi o foarte bună activitate cognitivă în momentul în care au decedat şi au observat că 3 dintre ei prezentau indicatoare ale prezenţei acestei boli. Astfel, cum au putut să îşi păstreze capacitatea de a stoca amintiri în timp ce sufereau de Alzheimer?

Studiul a fost iniţiat de către neurologul Changiz Geula, de la Universitatea de Nord-Vest din Evanston, Illinois, care a selectat opt persoane cu vârste cuprinse între 95 şi 100 de ani şi, atunci când aceştia au decedat, au fost examinate creierele lor pentru a vedea dacă aveau indicii ale prezenţei unei boli  care afectează memoria.

După ce au analizat 4 regiuni ale creierului responsabile cu memoria, cu emoţiile şi cu vorbirea, au observat că 5 dintre creierele studiate se poziţionau în parametrii normali, dar 3 conţineau indicii clare ale prezenţei Alzheimerului.

În timp ce studiile anterioare au concluzionat că persoanele care suferă de această boală îşi pot păstra capacitatea cognitivă, acest studiu a venit să confirme acest lucru. În momentul în care Geula şi echipa sa au studiat creierele participanţilor, au observat că neuronii din sferele care sunt responsabile pentru capacitatea de a vorbi şi cea de a stoca amintirile au rămas intacţi. Atunci când au studiat anatomia cerebrală a unui alt grup de pacienţi care sufereau de această boală au observat că neuronii din aceste zone nu mai funcţionau.

Cu toate acestea, studiul nu este final şi este nevoie de noi şi ample cercetări pentru a ajunge la un rezultat clar, căci se crede că persoanele cu Alzheimer ale căror creiere nu prezentau simptomele acestor boli au decedat înainte ca acestea să îşi facă simţită prezenţa.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Boala Alzheimer ar putea fi detectată timpuriu prin studierea retinei

La regim – pentru a scadea riscul aparitiei maladiei Alzheimer

Lipsa de somn poate favoriza aparitia maladiei Alzheimer

A fost descoperit genomul bolii Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase