Home » Știință » Motivul pentru care nu putem să menţinem contactul vizual în timpul unei discuţii

Motivul pentru care nu putem să menţinem contactul vizual în timpul unei discuţii

Publicat: 04.12.2016
Noile studii au demonstrat că există o adevărată explicaţie ştiinţifică în spatele dificultăţii de a putea menţine un contact vizual în timpul unei conversaţii, căci creierul nu poate să înteprindă activitatea de a găsi cuvintele potrivite şi de a menţine privirea atentă către interlocutor în acelaşi timp.

Efectul este şi mai vizibil atunci când o persoană trebuie să folosească cuvinte care nu sunt atât de uzuale precum cele pe care le foloseşte zilnic. Cercetătorii de la Universitatea Kyoto din Japonia au studiat acest fenomen cu ajutorul a 26 de voluntari, care au fost supuşi unor jocuri de cuvinte, în momentul în care se aflau în faţa unui calculator care genera feţe umane. Atunci când menţineau contactul vizual, participanţii îşi găseau mult mai greu cuvintele, dar procesul era şi mai observabil atunci când apăreau în discuţie asocierile de cuvinte complicate. Cercetătorii sunt de părere că ezitarea intervine atunci când creierul acumulează prea multă informaţie o singură dată.

Se pare că în spatele acestui fenomen se află un proces numit adaptare neurală, care se manifestă prin modificarea răspunsului de către cereier atunci când apare un stimul care nu se schimbă.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

De ce văd femeile şi bărbaţii lumea în mod diferit? Un nou studiu oferă noi indicii

Dragoste la prima vedere? Doar daca ai privit-o timp de 8.2 secunde

In cautarea strangerii de mana perfecte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase