Home » Știință » Cele mai impresionante descoperiri de planete în 2016

Cele mai impresionante descoperiri de planete în 2016

Publicat: 01.01.2017
Anul 2016 a adus pentru cercetători unele dintre cele mai interesante descoperiri în materie de corpuri cereşti

Până în prezent s-au descoperit în total aproximativ 2000 de exoplanete, care mai de care mai spectaculoase, dar doar câteva depăşesc orice aşteptări.

Proxima Centauri b

Credit: ESO/M. Kornmesser

Aceasta este o planetă aflată în „zona habitabilă” – o regiune unde temperatura este optimă pentru existenţa apei lichide. Proxima Centauri b a fost găsită în timpul unei campanii numite Red Blue Dot, unde astronomii au prezentat detaliile cercetării în primele luni ale anului 2016. Se speculează că planeta are masa de 1,3 ori mai mare ca cea a Terrei. Echipa de cercetare a fost condusă de Guillem Anglada-Escude, de la Queen Mary University of London.

Citeşte în continuare despre Proxima Centauri b

TRAPPIST-1

Credit: ESO/M. Kornmesser

TRAPPIST-1 este o stea pitică în jurul căreia gravitează trei planete de aproximativ mărimea Terrei. Este prima dată când s-a descoperit un astfel de sistem, până acum stele de acest tip nefiind însoţite de nicio planetă. Echipa care a descoperit acest sistem a fost condusă de Michael Gillon de la Institutul de Astrofizică şi Geofizică de la Universitatea din Liege, Belgia.

Inele planetare care se rotesc în direcţia opusă

Credit: Ron Miller

Echipa de cercetare care a fost condusă de Matthew Kenworthy de la Universitatea din Leiden, Olanda, a ajuns la concluzia că bizarele serii de eclipse din jurul stelei J1407 pot fi cauzate de sistemul de inele al unei planete. La începutul anului 2016, echipa a publicat o lucrare în care sugera că sistemul de inele funcţiona doar dacă acestea gravitau în jurul planetei în direcţia opusă direcţiei de gravitaţie a planetei în jurul stelei sale.

Trei planete în jurul a două stele apropiate

Credit: Carnegie Institution for Science

Această descoperire este una dintre cele mai bizare. Savanţii au găsit un sistem în care trei planete orbitează două stele care sunt foarte aproape una de alta (cele mai apropiate stele găsite). Stelele se numesc HD 133131A şi HD 133131B. În prezent, echipa condusă de Johanna Teske de la Carnegie Institution for Science, care a realizat această descoperire, analizează forma traiectoriilor orbitelor. Citeşte mai multe detalii aici!

O planetă care orbitează trei stele

Credit: ESO/M. Kornmesser/L. Calcada

În nota descoperirii de mai sus, s-a găsit o planetă care, în mod bizar, orbitează trei stele; deşi este greu de crezut că o planetă ar putea supravieţui unui sistem atât de complicat. În sistemul HD 131399, este o planetă cu cele mai largi orbite cunoscute într-un sistem cu mai multe stele. Echipa a fost condusă de Kevin Wagner, de la Universitatea din Arizona.

Citeşte în continuare despre această planetă.

Kepler a descoperit peste 100 de exoplanete

Credit: NASA/JPL-Caltech

Datorită unei defecţiuni, telescopul spaţial Kepler şi-a pierdut precizia. NASA a folosit presiunea soarelui pentru a-l calibra, iar de atunci a devenit mult mai productiv, descoperind 104 exoplanete. Una dintre cele mai promiţătoare descoperiri a fost steaua K2-72, în jurul căreia gravitează patru planete.

Citeşte în continuare despre noile descoperiri ale telescopului spaţial Kepler.

Baza de date a lui Kepler conţine mai mult de 1200 de exoplanete

Credit: NASA Ames/W. Stenzel

De-a lungul timpului, acest telescop spaţial a adunat o bază de date care conţine nu mai puţin de 1284 de corpuri cereşti, dintre care, cel mai probabil, 99% dintre acestea sunt planete, iar nouă dintre ele sunt în zona habitabilă.

Citeşte în continuare despre telescopul spaţial Kepler.

O planetă de doar 11 milioane de ani

Credit: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

La începutul acestui an, astronomii au anunţat descoperirea cele mai tinere planete cunoscute, având doar 11 milioane de ani. Este de cinci ori mai mare ca Terra şi distanţa de steaua sa este de doar 8 milioane de km. Echipa care a descoperit-o a fost condusă de Andrew Mann de la Universitatea din Texas, Austin.

Un alt loc pentru „vânătoarea de exoplanete”

Credit: NASA

Un program al NASA, numit NASA’s Disk Detectives, a găsit un loc pentru căutarea de noi exoplanete în următorii ani. Au găsit un disc circumstelar în jurul piticei roşii AWI0005x3s. Steaua e la doar 212 ani lumină de Terra, ceea ce înseamnă că poate fi observată mai cu uşurinţă. Conducătorul echipei de cercetare este Steven Silverberg de la Universitatea Oklahoma.

Planeta 9

Credit: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Tehnic vorbind, nu poate fi considerată o planetă, întrucât se află la marginea sistemului nostru solar. I-ar lua între 10.000 şi 20.000 de ani să orbiteze Soarele. Cu ajutorul acesteia, cercetătorii pot explica mişcările din Centura Kuiper, care se găseşte dincolo de Neptun. Cercetarea a fost realizată de Konstantin Batygin şi Mike Brown de la California Institute of Technology.

Citeşte în continuare despre Planeta 9.

Sursa: Seeker

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai importante DESCOPERIRI ştiinţifice din 2016. Undele gravitaţionale sunt una dintre ele

Descoperire revoluţionară: o planetă ce orbitează în jurul a două stele! (VIDEO)

 

A fost descoperită cea mai întunecată exoplanetă

ZIUA KEPLER: Marea cucerire a Universului a inceput!

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase