Un studiu arată că este posibil ca viaţa complexă să fi putut exista cu miliarde de ani în urmă în istoria Pământului, fără să aibă legătură cu viaţa pe care o cunoaştem acum.
Imaginea de ansamblu este: acum 4,5 miliarde de ani s-a format Pământul. Acum 3,7 miliarde de ani, s-au format două dintre cele trei domenii ale vieţii – Bacteria şi Archaea. Acum 1,75 de miliarde de ani a apărut şi Eukaria. Arborele vieţii al eukariotelor este format din toate organismele complexe, precum regnurile vegetal şi animal. Eucariotele au fost până acum primele organisme considerate complexe. Teoria principală a formării acestora este bazată pe relaţia de simbioză dintre bacterii şi archaea.
Studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea din Washington s-a concentrat pe condiţiile pentru apariţia vieţii şi arată că, acum 2,4 miliarde de ani, au existat condiţii asemănătoare ca cele de acum 1,6 milioane de ani, cu suficient oxigen în atmosferă.
Pentru a afla nivelul de oxigen, echipa a analizat urmele de seleniu pe rocile sedimentare de acum 2,4 – 2 miliarde de ani. Aceştia au urmărit să observe existenţa izotpului de seleniu care este un indicator al prezenţei oxigenului.
Astrobiologul Roger Buick menţionează că „în mod tradiţional s-a crezut că pe Pământ oxigenul nu a fost deloc, apoi puţin, apoi mult. Dar acum pare că a existat o perioadă de un sfert de miliard de ani în care nivelul de oxigen era ridicat, apoi a scăzut din nou”. Această perioadă a creat condiţiile existenţei vieţii complexe, ceea ce nu înseamnă neapărat că acest lucru s-a şi întâmplat.
Întrebarea mare este de ce a existat o asemenea variaţie de oxigen în istoria Terrei? Această întrebare rămâne fără răspuns.
Sursa: Science Alert
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
”Grube Messel”, situl paleontologic din Germania care ascunde încă secrete fascinante – FOTO
Cea de-a şasea extincţie în masă. Care sunt primele specii care vor dispărea