Home » Știință » Vârsta ,,de aur” la care oamenii iau cele mai bune decizii aleatorii

Vârsta ,,de aur” la care oamenii iau cele mai bune decizii aleatorii

Publicat: 19.04.2017
Vârsta ,,de aur” la care oamenii iau cele mai bune decizii aleatorii
Abilitatea oamenilor de a lua decizii aleatorii sau de a imita un anumit proces, precum determinarea feţei pe care o monedă cade, are loc la vârsta de 25 de ani.

Abilitatea de a te comporta într-un mod care pare întâmplător apare cu ajutorul proceselor cognitive extrem de dezvoltate ale oamenilor şi ar putea fi legată de abilităţii precum creativitatea, informează Science Daily. 

Cercetările anterioare au demonstrat că înaintarea în vârstă scade abilitatea persoanelor de a se comporta în mod aleatoriu. Însă nu a fost clar modul în care această abilitatea evoluează de-a lungul vieţii unei persoane. Pentru o mai bună înţelegere a modului în care vârsta afectează comportamentul aleatoriu, Nicolas Gauvrit şi colegii săi din cadrul Algorithmic Nature Group, din Paris, au studiat peste 3.400 de persoane cu vârste între 4 şi 91 de ani. Fiecare participant a realizat mai multe sarcini care solicitau comportamentul aleatoriu. 

Testele includeau prezentarea unor rezultate ipotetice în cazul aruncării monedei de 12 ori, ghicirea cărei cărţi va fi extrase dintr-un pachet de cărţi. Cercetătorii au analizat alegerile participanţilor cu ajutorul unor algoritmi. După excluderea factorilor precum vârsta, limba şi educaţia au descoperit că abilitatea de a face decizii aleatori apare la vârsta de 25 de ani, pe parcursul înaintării în vârstă aceasta minimalizându-se. 

,,Experimentul este un fel de test Turing inversat pentru comportamentul aleatoriu, un test între algoritmi şi oameni,” spune coautorul studiului Hector Zenil. ,, La 25 de ani oamenii pot întrece un computer în inteligenţă,” adaugă el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase