Prima pagină Stiinta

Cu ajutorul unui nou tip de transport ,,prin tuburi,'' o călătorie din New York în Beijing ar putea dura doar 2 ore

Oana Bujor 05.12.2017 | ● Vizualizări: 2440

Transportul viitorul este dezvoltat în prezent. Vehicule electrice autonome, maşini zburătoare şi platforme futuristice, precum şi Hyperloop, sunt doar câteva exemple notabile.

O nouă companie încearcă să îmbunătăţească transportul public. Deşi este asemănătoare Hyperloop-ului, un tub de transport denumit ET3 se doreşte a fi o invenţie cu totul diferită, informează Futurism. Acest sistem ar face ca o călătorie din New York în Beijing să dureze doar două ore.

,,ET3 este un vehicul de mărimea unei maşini ce operează printr-o reţea de tuburi. Însă proiectul va fi dezvoltat la un nivel internaţional,'' a declarat Daryl Oster, CEO-ul companiei. 

,,În viziunea noastră, pentru a călători de exemplu din Cincinnati către Taj Mahal, oamenii ar trebui să plătească 50 de dolari, iar călătoria ar dura trei ore. În esenţă, este o reţea de tuburi asemănătoare unei autostrăzi ce va putea fi accesată prin anumite zone ale rutelor,'' adaugă el. În timp ce ET3 este momentan la nivel de concept, Hyperloop a evoluat considerabil. Din 2012, când Elon Musk a propus prima oară ideea Hyperloop-ului, alte două companii au preluat ideea realizării unui sistem de transport prin tub din Statele Unite către Dubai. Unul dintre sisteme a terminat cu succes testele realizate în Nevada. 

Un sistem similar de transport prin tuburi a fost inventat de marele savant român Henri Coandă în 1970.

Sistemul de transport prin conducte, proiectat de Coandă, atingea viteze uriaşe - 500 de km la oră. În zona Măneciu a fost construită o unitate de testare, la scală mare, Nicolae Ceauşescu dorind să realizeze o variantă mai ieftină a metroului. Proiectul a fost abandonat, însă, după căderea comunismului. 

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: