Prima pagină Stiinta

Savanţii au descoperit o metodă de a ''tăia picioarele'' cancerului şi care poate salva milioane de persoane

Alexandru Voiculescu 06.30.2017 | ● Vizualizări: 2965
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu a găsit că „tije” de dimensiune nanometrică încălzite cu laserul au potenţialul de „a arde picioarele” celulelor canceroase şi de a diminua nivelurile de proteină care cauzează creşterea rapidă.

Cu ajutorul acestei tehnici, celulele canceroase sunt împiedicate să se deplaseze prin organism (un proces numit metastază) - care este principala cauză de deces asociată cancerului, scrie Futurism.

Metoda funcţionează prin atacarea a două componente (lamellipodia şi filopodia), care au rolul de membre. Atunci când celulele devin canceroase, producţia celor două componente creşte considerabil.

Moustafa Ali, autorul acestui studiu, a precizat că „lumina nu a fost absorbită de celule, dar a fost absorbită de tijele nanometrice care le-au absorbit şi ca rezultat se încălzesc şi topesc parţial celulele canceroase cu care sunt conectate, afectând lamellipodia şi filopodia”.

Noua metodă nu a fost încă testată pe oameni, aşadar este nevoie de mai multe studii; dar dacă metoda va fi eficientă, are potenţialul de a ajuta milioane de oameni.

De asemenea, metoda nu afectează celulele sănătoase, având potenţialul de a fi mai benefică decât tratamentul tradiţional cu citostatice, care deseori omoară orice fel de celulă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperit anticorpul pentru cancer

40% dintre formele de cancer pot fi prevenite în totalitate. Iată care sunt factorii pe care îi putem evita

Două treimi din mutaţiile responsabile de cancer se datorează…ghinionului

Împăratul tuturor bolilor: scurtă istorie a cancerului