Home » Știință » NASA pregăteşte o misiune de deviere a rocilor spaţiale periculoase. O navă va intra în coliziune cu un asteroid

NASA pregăteşte o misiune de deviere a rocilor spaţiale periculoase. O navă va intra în coliziune cu un asteroid

Publicat: 07.07.2017
NASA pregăteşte o misiune de deviere a rocilor spaţiale periculoase. O navă va intra în coliziune cu un asteroid
NASA pregăteşte o misiune de testare a sistemului de deviere a asteroizilor consideraţi un pericol pentru Pământ.

Agenţia spaţială doreşte să testeze posibilitatea devierii unei roci spaţiale aflată pe traiectoria către Pământ, relatează Science Alert. Testul care va avea loc în 2024 va fi primul de acest fel ce va demonstra dacă salvarea planetei, precum în filmele SF renumite, poate fi realizată în realitate.

,,DART va fi prima misiune a NASA ce va demonstra puterea tehnicii de lovire a asteroizilor pentru devierea traiectoriei, proces de apărare a Pământului de rocile spaţiale ameninţătoare,” a declarat ofiţerul de apărare planetară, Lindley Johnson din cadrul NASA. 

După anunţarea proiectului în data de 30 iunie, considerată Ziua Asteroidului (eveniment anual pentru conştientizarea pericolului ciocnirii unui asteroid cu Terra), experţii au declarat că în primă fază se va încerca interceptarea unui asteroid cu un sistem binar denumit Didymos şi devierea traiectoriei acestuia cu ajutorul navei DART. 

Astreroidul format din două corpuri (binari) Didymos a fost descoperit în 1996, corpul Didymos A ce are aproximativ 780 de metri circumferinţa şi Didymos B care are o mărime de 160 de metri. Următoarea perioadă în care asteroidul se va apropia de Pământ va fi în octombrie 2022 şi în 2024. Planul este că nava DART, care are dimensiunile unui frigider, să intre în coliziune cu asteroidul pentru a-i schimba traiectoria. ,,Un asteroid binar este mediul perfect pentru acest test,” a declarat cercetătorul Tom Statler. 

Coliziunea se va produce la o viteză de aproximativ 6 kilometri pe secundă, de 9 ori mai rapid decât propagarea unui glonţ dintr-un pistol. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase