Home » Știință » Consumul aceleiaşi cantităţi mari de alcool afectează mai mult creierul bărbaţilor decât pe cel al femeilor

Consumul aceleiaşi cantităţi mari de alcool afectează mai mult creierul bărbaţilor decât pe cel al femeilor

Publicat: 10.09.2017
Consumul aceleiaşi cantităţi mari de alcool afectează mai mult creierul bărbaţilor decât pe cel al femeilor
Un nou studiu sugerează că bărbaţii sunt mult mai afectaţi de consumul frecvent de alcool decât femeile. Bărbaţii care au obiceiul să consume des cantităţi mari de alcool ar putea suferi de anxietate şi depresie.

Nenumărate studii au demonstrat efectele devastatoare ale consumului de alcool în cantităţi mari asupra creierului. În prezent, un grup de cercetători finlandezi au descoperit că bărbaţii care consumă frecvent băuturile alcoolice pot suferi daune cerebrale mult mai frecvent decât femeile, notează InVerse

În cadrul studiului au fost analizate creierele a 11 bărbaţi tineri şi a 16 femei care au consumat alcool în cantităţi mari pe parcursul a 10 ani. Rezultatele acestora au fost comparate cu cele ale unui grup de control format din 12 bârbaţi şi 13 femei. Toţi participanţii au avut vârste curpinse între 23 şi 28 de ani. Prin înregistrarea răspunsului creierului la stimulii magnetici, cunoscuţi şi cu denumirea de ”Stimulare Magnetică Transcraniană,” cercetătorii au observat că activitatea cerebrală a bărbaţilor care consumau des alcool era mult mai crescută decât în cazul femeilor care consumau alcool. 

Rezultatele studiului sugerează că neurotransmisia receptorilor GABA (acid gama-aminobutiric) a fost afectată în cazul bărbaţilor, în timp ce în cazul femeilor doar unul dintre receptori a fost afectat. Neurotransimiunea GABA este responsabilă pentru reducerea excitabilităţii sistemului nervos, reduce activitatea cerebrală şi controlează anxietatea şi depresia. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: