Home » Știință » Transfuziile de sânge de la unele femei pot fi mai periculoase pentru bărbaţi, iar nimeni nu ştie de ce

Transfuziile de sânge de la unele femei pot fi mai periculoase pentru bărbaţi, iar nimeni nu ştie de ce

Publicat: 22.10.2017
Transfuziile de sânge de la unele femei pot fi mai periculoase pentru bărbaţi, iar nimeni nu ştie de ce
Un studiu de amploare desfăşurat în Olanda a scos la iveală un lucru surprinzător: bărbaţii au o rată de mortalitate mai mare după ce au primit sânge de la femei care au născut decât atunci când primesc de la bărbaţi sau de la femei care nu au fost niciodată însărcinate.

Studiul a fost finanţat de Ministerul Sănătăţii din Olanda şi a inclus 31.118 de persoane care au primit în total 59.320 transfuzii cu sânge între anii 2005 şi 2015, potrivit Science Alert.

Donatorii au fost clasificaţi în trei categorii: donatori bărbaţi, donatori femei care nu au fost însărcinate şi femei care au fost gravide. Aceştia alcătuiesc 88%, 6% şi respectiv 6% din totalul celor care au donat sânge.

Rata de mortalitate a pacienţilor a fost de 3.939 de decese, adică 13% din total. Din acest număr, cel mai mare grup din punct de vedere statistic a fost al celor care au primit sânge de la femei care au fost însărcinate. Astfel, rata mortalităţii acestora a fost de 101 de decese la 1.000 de persoane, comparativ cu 80 de decese în cazul donatorilor bărbaţi şi 78 de decese în cazul donatorilor femei care nu au fost însărcinate.

Deşi studiul arată o corelaţie, nu explică de ce sângele acestor femei are efectul neobişnuit. Cercetătorii sugerează că poate fi vorba despre un „posibil mecanism bazat pe schimbările imunologice care au loc în timpul sarcinii”, potrivit echipei olandeze de cercetători. Această ipoteză este întărită de faptul că cea mai des întâlnită cauză a morţii a fost o reacţie imună care afectează plămânii, care în studiile anterioare a fost asociată cu donatorii feminini.

„Este nevoie de alte studii pentru a confirma descoperirile, de a determina semnificaţia clinică şi de a identifica mecanismul care stă la baza fenomenului”, au precizat cercetătorii în lucrarea publicată în Journal of the American Medical Association.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Invenţia extraordinară a unui cercetător din Cluj: sângele artificial creat cu ajutorul viermilor marini (GALERIE FOTO)

Au fost descoperite două grupe sanguine noi

Reuşită revoluţionară în medicină. Au fost create primele celule ,,nemuritoare” cu ajutorul cărora poate fi produsă o cantitate nelimitată de sânge

Gestul care salvează viaţa altora şi care scade riscul de cancer şi accident vascular cerebral

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase