Home » Știință » Un nou studiu scoate la iveală un detaliu fascinant despre găurile negre: obiectele cosmice ejectează mase de dimensiunea stelelor

Un nou studiu scoate la iveală un detaliu fascinant despre găurile negre: obiectele cosmice ejectează mase de dimensiunea stelelor

Un nou studiu scoate la iveală un detaliu fascinant despre găurile negre: obiectele cosmice ejectează mase de dimensiunea stelelor
Publicat: 21.03.2018
Un nou studiu al cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology şi de la John Hopkins University demonstrează observarea undelor radio care aproape oglindesc radiaţiile X ale semnalului luminos.

Aceasta este o dovadă că particulele energetice care ies din gaura neagră sunt proporţionale cu masa de material care intră, scrie Inverse.

„Am descoperit că undele radio sunt de fapt un ‘ecou’ ale radiaţiilor X”, a precizat Dheeraj Pasham, autorul principal al studiului. „Ştim că cel mai probabil radiaţiile X provin din materialul fierbinte care cade într-o gaură neagră. Faptul că vedem acelaşi tipar de emisie în radiaţii la două săptămâni după, ne spune că există o conexiune clară între ce se întâmplă în gaura neagră şi ce este emis”.

Într-o lucrare publicată în The Astrophysical Journal, Pasham şi colegii săi furnizează dovezi la o problemă care a rămas până acum fără dovezi.

Forţele gravitaţionale ale unei găuri negre sunt aproape de neimaginat. Când o stea trece pe lângă o gaură neagră, aceasta începe să se întindă şi să se aplatizeze, până când steaua este sfărâmată, iar apoi devorată.

Acest consum creează impulsuri de radiaţii X şi explozii optice şi ultraviolete care ies din materialul incandescent. „Ştim că undele radio vin din electronii încărcaţi energetic care se mişcă într-un câmp magnetic – acesta este un proces cunoscut”, a precizat Pasham. „Problema a fost provenienţa acestor electroni energetici”.

Pasham şi echipa sa au putut asocia aceste unde radio misterioase cu un jet de energie pe care găurile negre încep să-l elibereze odată ce au consumat o stea. Cu ajutorul acestui studiu, Pasham şi echipa sa pot elabora un model explicativ prin care să înţeleagă ce determină ca găurile negre să elibereze atât de mult material.

Vă recomadnăm să citiţi şi următoarele articole:

O gaură neagră uriaşă a fost descoperită în mijlocul Căii Lactee. Este de 100 de mii de ori mai mare decât Soarele

Suntem aproape de a vedea, în premieră, o gaură neagră

Spectacol astronomic: o gaură neagră a fost surprinsă înghiţind o planetă (VIDEO)

Astronomii au descoperit prima gaură neagră cu masă intermediară

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase