Home » Știință » Cercetătorii au descoperit peste 100 de gene noi asociate culorii părului

Cercetătorii au descoperit peste 100 de gene noi asociate culorii părului

Cercetătorii au descoperit peste 100 de gene noi asociate culorii părului
Publicat: 20.04.2018
Cercetătorii ar putea prezice mult mai uşor culoarea părului unui subiect doar prin intermediul ADN-ului după ce au fost descoperite peste 100 de gene noi ce influenţează nuanţa podoabei capilare a unei persoane.

Un test ce are la bază noii markeri genetici este cu 10 până la 20% mai precis decât testele existente în prezent. Conform The Guardian, culoarea părului unei persoane este una dintre trăsăturile ce se moşteneşte cel mai uşor. Studiile realizate asupra gemenilor sugerează că genetica poate explica aproximativ 97% din culoarea părului unei persoane. Până în prezent, cercetătorii cunoşteau doar 13 gene ce pot afecta nuanţa părului individului. 

După ce a fost studiat ADN-ul a aproximativ 300.000 de persoane, cercetătorii din cadrul Universităţii din Rotterdam au descoperit 124 de gene ce contribuie la culoarea părului fie prin afectarea directă a producţiei şi distribuţiei pigmentului natural sau prin alte mecanisme biologice, multe dintre ele fiind necunoscute până în prezent. 

Noul grup de gene poate explica 35% din părul roşcat, 25% din părul blond şi 26% din părul brunet. Specialiştii consideră că este posibilă existenţa altor sute de gene ce afectează culoarea părului. Unul dintre factorii pe care ştiinţa nu îl poate explica se referă la tendinţa copiilor născuţi cu părul blond de a deveni castaniu după câţiva ani. Deşi schimbarea ar putea fi declanşată de factori genetici, specialiştii nu au nicio teorie care poate explica fenomenul. ”Ştim că părul blond al unor copii devine castaniu, dar încă nu avem nicio idee de ce,” a declarat Manfred Kayser, autorul lucrării. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase