Prima pagină Stiinta

Descoperirea care poate ''scoate la lumină'' materia întunecată: aceasta are o proprietate fundamentală a materiei normale

Alexandru Voiculescu 06.10.2018 | ● Vizualizări: 1015
Credit: Pixabay     + zoom
Galerie foto (1)

Materia întunecată, componenta ipotetică din Univers care ar alcătui aproximativ 25% din întreg, dar care nu interacţionează deloc cu lumina, poate avea o mică sarcină electrică, conform unui studiu al astrofizicienilor Julian Muñoz şi Abraham Loeb, de la Universitatea Harvard.

Până acum, materia întunecată era cunoscută doar prin intermediul gravitaţiei, adică prin influenţarea mişcărilor stelelor şi a galaxiilor, scrie Live Science.

Dacă teoria conform căreia materia întunecată are o sarcină electrică este adevărată, poate reprezenta un pas important înainte în înţelegerea materiei întunecate şi poate, de asemenea, explica un mister recent care îi nedumereşte pe cosmologi.

În februarie, astronomii au anunţat prima descoperire a semnăturii chimice a gazului de hidrogen de la naşterea Universului, într-o perioadă la doar 180 de milioane de ani de la Big Bang, atunci când stelele au început să se nască. În această perioadă, gazul de hidrogen care plutea între stele era rece - mai rece decât radiaţia cosmică de fond, radiaţia permanentă de la Big Bang care trece prin Univers.Întrucât hidrogenul este mai rece decât aceste unde, gazul absoarbe radiaţia - în particular, radiaţia cu o lungime de undă de 21 de centimetri. Prin măsurarea absorbţiei radiaţiei de hidrogen, astronomii pot înţelege mai bine prima eră a existenţei Universului, o perioadă din istoria cosmică puţin cunoscută de cercetători. Folosind un telescop radio numit EDGES (Experiment to Detect the Global Epoch of Reionization Signature) din Western Australia, echipa de astronomi a putut detecta absorbţia radiaţiei cosmice de fond de către gazul primordial de hidrogen.

„Aceasta este în sine o descoperire remarcabilă”, a precizat Muñoz pentru Live Science. Mai mult decât atât, astronomii au găsit, însă, că a fost absorbită o cantitate de protoni de două ori mai mare decât se aşteptau. Pentru ca hidrogenul să absoarbă atât de multă radiaţie, trebuia ca gazul să fie mai rece decât se considera.

Muñoz şi Loeb au propus că materia întunecată este cauza pentru răcirea surprinzătoare. Într-o lucrare publicată pe 30 mai în revista Nature, aceştia au arătat că dacă mai puţin de 1% din materia întunecată are o sarcină electrică infimă (o parte dintr-un milion a sarcinii electrice a unui electron), componenta enigmatică a Universului poate extrage căldura din hidrogen - aşa cum cuburile de gheaţă răcesc limonada. „Gheaţa, în acest caz, este materia întunecată”, a adăugat Muñoz.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce s-ar întâmpla dacă ai deveni materie întunecată?

Savanţii chinezi care au studiat materia întunecată au ajuns la un rezultat neobişnuit

Prima imagine cu materia întunecată din Univers? Fizicienii nu au o explicaţie pentru ce au văzut în centrul galaxiei noastre

O nouă descoperire aruncă o nouă ''lumină'' asupra materiei întunecate: comportamentul ei este diferit faţă de o teorie anterioară