Home » Știință » Materialele viitorului pot avea drept inspiraţie natura, dovadă un pigment din ciuperci care ar putea fi folosit ca semiconductor

Materialele viitorului pot avea drept inspiraţie natura, dovadă un pigment din ciuperci care ar putea fi folosit ca semiconductor

Materialele viitorului pot avea drept inspiraţie natura, dovadă un pigment din ciuperci care ar putea fi folosit ca semiconductor
Publicat: 10.06.2018
Cercetătorii de la Oregon State University au studiat un pigment organic extrem de durabil folosit de oameni în artă de sute de ani; acesta prezintă o posibilitate promiţătoare şi ca material semiconductor.

Descoperirile sugerează că pigmentul poate deveni o alternativă sustenabilă şi ieftină la siliciul din dispozitivele electronice şi optoelectronice, unde performanţa ridicată a acestuia din urmă nu este necesară, scrie Phys.

Optoelectronica este o tehnologie care lucrează cu lumina şi electronica, precum celulele şi panourile solare.

Pigmentul studiat este xilidina „care este frumos, dar poate fi util? Cât de mult putem obţine?”, a întrebat Oksana Ostroverkhova de la Oregon State University, cercetătoare în cadrul acestui studiu. „Funcţionează ca un material electronic, dar nu are performanţe extraordinare, totuşi există optimism în acest sens”.

Xilidina este secretată de două ciuperci care cresc pe lemn, din genul Chlorociboria, cu o culoare albastru-verzuie.

„Dacă aflăm secretul colorantului care îl face atât de durabil şi stabil, putem rezolva o problemă existentă în electronica organică”, a adăugat Ostroverkhova. „Există multă variaţie în ceea ce priveşte performanţa. Te poţi juca cu ea în laborator, dar nu poţi realiza un dispozitiv relevant din punct de vedere tehnologic pentru a fi produs la scară largă. Dar am găsit o metodă care îl poate face mai uşor de produs”.

„Cercetătorii au combinat xilidina cu un polimer transparent, non-conductiv (PMMA – polymethyl methacrylate sau mai simplu sticlă acrilică). Au descoperit că noul material are o structură îmbunătăţită fără să aibă vreun efect negativ asupra proprietăţilor electrice ale xilidinei. Mai mult decât atât, materialul are o mai bună fotosensibilitate, ceea ce poate ajuta pe viitor la fabricarea unor panouri solare mai ieftine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inovaţie tehnologică de proporţii: primul cip pentru computer fără semiconductori

Mai uşor şi mai rezistent ca orice material: lanţurile de atomi de bor îşi arată proprietăţile speciale – VIDEO

Nimeni nu ştie cum aceste particule se organizează singure: descoperirea întâmplătoare şi bizară a savanţilor

Creaţie uimitoare a fizicienilor: primul dispozitiv care generează masă negativă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase