Afecţiunea care îi face pe oameni să creadă că pielea lor a fost infestată de insecte. Este mult mai comună decât cred medicii

02 07. 2018, 01:03

Pentru a preleva „probe”, bărbatul a început să-şi tragă din nas bucăţi de ţesut şi cartilaj până când şi-a făcut o gaură în sept. După nenumărate teste şi niciun semn al insectelor subcutanete, medicii săi au renunţat. 

Conform National Geographic, el prezenta semnele clare ale parazitozei deluzorie sau sindromul Ekbom, afecţiune în care pacientul crede că organismul său a fost infestat. Pentru o lungă perioadă de timp entomologii au insistat că aceste manifestări nu sunt atât de rare pe cât cred medicii. În prezent, un studiu realizat de Mayo Clinic sugerează că temerile entomologilor sunt reale. În primul studiu de acest fel a fost descoperit că 27 din 100.000 de americani consideră anual că sunt infectaţi. 

Multe persoane ce suferă de această iluzie consideră că au fost infestaţi cu insecte sau căpuşe de obicei descrise ca plimbându-se prin piele. În cele din urmă, majoritatea persoanelor afectate se adresează entomologilor care le spun că există doar două tipuri de insecte ce infestează oamenii: păduchii şi căpuşele. Ambele tipuri de insecte fiind uşor de depistat. Puricii sau ploşniţele pot infesta case, dar nu trăiesc pe sau în corpul uman. Există însă acarieni ce trăiesc pe pielea noastră, mai ales pe faţă, dar sunt o parte obişnuită a corpului uman, precum bacteriile ce se află în intestine. 

Deseori ideea infestării cu insecte are la bază o altă afecţiune ce produce mâncărimile, precum alergiile, problemele de nutriţie, stresul, afecţiunille nervoase sau anumite medicamente. 

Majoritatea persoanelor ce suferă de parazitoză diluzorie încep să preleveze probe acasă pe care le trimit laboratoarelor. Însă în majoritatea cazurilor rezultatele sunt negative. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Albinele sunt chiar şi mai inteligente decât se credea. Micile insecte intră în grupul restrâns de vietăţi care înţeleg conceptul de zero
 
Ţânţarii! Tot ce trebuie să ştii despre cele mai enervante creaturi ale verii: biologie şi cum să te protejezi
 
Modul surprinzător prin care insecta-băţ, una dintre cele mai mari din lume, are urmaşi post-mortem
 
Un nou studiu arată adevăratul pericol al înţepăturilor de ţânţar. La ce ne expun aceste insecte