Home » Știință » Implanturile de ţesut hepatic 3D realizat din celule stem pot revoluţiona modurile în care se poate studia şi vindeca ficatul

Implanturile de ţesut hepatic 3D realizat din celule stem pot revoluţiona modurile în care se poate studia şi vindeca ficatul

Publicat: 29.08.2018
Implanturile de ţesut hepatic 3D realizat din celule stem pot revoluţiona modurile în care se poate studia şi vindeca ficatul
Celulele stem transformate în ţesut hepatic de savanţii de la Medical Research Council (MRC) Centre for Regenerative Medicine din cadrul Universităţii Edinburgh arată un succes promiţător în menţinerea funcţiei ficatului atunci când au fost implantate la şoarecii bolnavi de ficat.

De asemenea, crearea acestui tip de ţesut va reduce nevoia pentru experimente pe animale, folosind direct celulele hepatice umane, scrie Medical Xpress.

În cadrul acestui studiu, publicat recent în Archives of Toxicology, savanţii au luat celule stem ebrionare umane şi ceule stem pluripotente induse (celule adulte cărora li s-a indus să se întoarcă la faza de celule stem) şi le-au stimulat pentru a dezvolta caracteristicile celulelor ficatului, numite hepatocite. Timp de un an cât a durat creşterea lor, celulele au devenit mici sfere într-o farfurie de laborator.

„Este prima dată când cineva a ţinut în viaţă acest tip de celule pentru mai mult de un an, în condiţii de laborator”, a precizat David Hay, conducătorul acestui studiu.

Apoi, savanţii au colaborat cu chimişti şi ingineri pentru a identifica polimerii potriviţi şi acceptaţi pentru utilizarea la oameni cu scopul de a crea schela 3D. Cel mai bun material a fost ales un poliester biodegradabil, anume policaprolacton, care a fost apoi tors în fibrele microscopice. S-a format apoi schela de un centimetru pătrat şi de câţiva milimetri grosime.

Vasele de sânge au crescut pe cadru şi şoarecii care au primit ţesutul au avut în sânge proteine hepatice umane, ceea ce înseamnă că ţesutul a fost integrat cu succes în organism. De asemenea, schela din poliester nu a fost respinsă de sistemul imunitar al şoarecilor.

Ţesutul a fost testat pe şoarecii cu tirosinemie, o boală genetică ce poate fi fatală, unde enzimele din ficat care dezintegrează aminoacidul tirosină nu funcţionează, ducând la acumulare produselor toxice ale metabolismului. Ţesutul implantat a ajutat şoarecii cu tiroisinemie să dezintegreze tirosina. Comparând cu şoarecii din grupul de control care au primit doar schela, cei cu implanturi de celule au pierdut în greutate, au avut acumulări mai reduse de toxine în sânge şi au arătat mai puţine semne specifice bolilor hepatice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă metodă poate rezolva problema transplantelor de organe prin combinarea a două tehnici revoluţionare

O descoperire dă planurile medicilor peste cap. ”Călcâiul lui Ahile” al cancerului la ficat nu elimină tumorile, ba dimpotrivă

Cât de sănătos este de fapt uleiul de peşte?

Oamenii de ştiinţă au creat „ficat uman” din celule stem

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase